11 kommuner vill utveckla lokal demokrati i internationellt samarbete

Borlänge och Chisinau i Moldavien ska utveckla lärares kompetens för att bättre möta behov hos barn med autism och ADHD. Arvidsjaur och Mwanga i Tanzania ska samarbeta för att unga mödrar lättare ska kunna att ta aktiv del i samhället. Både Borlänge och Arvidsjaur har samarbetat med sina partners i närmare 10 år i olika projekt.
Två helt nya svenska kommuner för partnerskapsprogrammet är Arvika och Ekerö. Arvika ska samarbeta med Moi´s Bridge i Kenya för att utveckla den lokala demokratin mer hållbart inom en rad områden inte minst med tanke på målen för den globala agendan. Ekerö å sin sida ska tillsammans med Kutaisi i Georgien arbeta för att utveckla samarbetet mellan sina kommuner och olika delar av civilsamhället.

Totalt får 14 nya projekt finansiellt stöd för att utveckla och stärka lokal demokrati inom det svenska utvecklingssamarbetet. Övergripande för alla projekt är målet att utveckla lokal demokrati och minska fattigdom. Projekten i denna omgång vänder sig till en rad olika grupper bland kommunernas medborgare för att stärka kommunens kompetens för inkludering och delaktighet för; både barn, elever med särskilda behov, unga föräldrar och äldre bland några. Genomgående är också hur samarbetena adresserar målsättningar i Agenda 2030.

Zambia, Mocambique och Kosovo är de länder där fler än ett samarbete beviljats denna gång, följda av Belarus, Georgien, Moldavien, Kenya, Namibia, Sydafrika och Tanzania. Projekten är en del av verksamheten inom ICLD, Internationellt centrum för lokal demokrati, med finansiering från Sida.
– Det känns viktigt och stimulerande att fokus för de nya samarbetena lagts på grupper som ofta inte märks lika mycket som andra, som barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och unga mammor. Det är en viktig demokratisk fråga att inkludera också dem i det lokala samarbetet, säger Carin Jämtin, generaldirektör på Sida

Samarbetena ska bidra till ökade möjligheter för jämlikhet, inkludering, transparens eller ansvarsutkrävande i kommunerna och göra det möjligt för människor att delta i att utveckla sina livsvillkor och bidra till hållbara samhällen.
– Samarbetena ger kommunerna möjlighet att utvecklar hållbarheten i den egna lokala demokratin samtidigt som de kan mötas kring erfarenheter och utmaningar i det globala arbetet för Agenda 2030, säger Karin Norlin Bogren, chef för det Kommunala Partnerskapsprogrammet på ICLD.

Utöver de 14 nya projekten finns ytterligare drygt 130 pågående samarbeten. Det är just nu över 40 svenska kommuner, landsting och regioner som deltar. Bidragen till projekten ligger mellan 300 000 och 500 000 kronor per år och de pågår mellan sex månader och tre år.

Följande kommuner har beviljats stöd för ett eller flera projekt: Alingsås, Arvika, Arvidsjaur, Borlänge, Borås, Ekerö, Lidingö, Malmö, Piteå och Växjö samt Region Gotland.

För information kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller press@sida.se, för frågor om partnerskapen kontakta ICLD på 0498-29 91 00 eller partnership@icld.se

Läs mer om de olika projekten här nedan i en pdf.