Kanchibiya, Zambia

Fakta

Land: Zambia (Läs ICLD:s Zambia brief)

Kommun: Kanchibiya district Council

Provins: Muchinga

Befolkning: Ca 109 000 (CSO Estimate Report-2018)

Hemsida: Muchinga Provincial Administration » K a n c h i b i y a

Om kommunen

Kanchibiya ligger på 1300 meters höjd i Muchingaprovinsen i nordöstra Zambia. Området fick distriktsstatus 2017 och täcker en yta på 8 822 km2. Namnet på distriktet härstammar från Kanchibiya River som flyter genom distriktet till Bangweulu våtmarker.

Distriktet har en hög befolkningstillväxt och omkring 90 % av befolkningen bor på landsbygden. Runt 70% är ungdomar (“youth”=under 35 år). De största inkomstkällorna kommer från skog, fiske och jordbruk.

Borgmästare Kanungwe Chota Kanyanyamina på besök i Chalabesa Day Secondary School

Möjliga projektområden inom ett partnerskap

ICLD har bett alla partnerkommuner att rangordna de områden de helst skulle vilja samarbeta inom. Detta är främst till för att förenkla för svenska kommuner och utesluter alltså inte att de kan tänka sig att samarbeta inom andra områden.

Kvinnors och flickors utbildning påverkas av tonårsgraviditeter, och tidiga äktenskap försvårar för kvinnor att uppnå tillräckliga kvalifikationer för att delta på arbetsmarknaden och i politiska beslutsprocesser. Brist på tillgång till mensskydd leder till att flickor stannar hemma från skolan och kommer efter i skolarbetet. Hälsocentraler är ofta avlägset belägna. Av dessa anledningar vill Kanchibiya samarbeta kring:

Jämställdhet och kvinnors deltagande i beslutsfattande

Tillgång till utbildning

Kvinnors egenmakt

Andra tänkbara samarbetsområden är kvinnors och flickors hälsa samt ungdomsfrågor.

Lokalt styre

Visionen är att föra kommunala tjänster närmare befolkningen.

Partier:
United Party for National Development (UPND) – styrande parti.
Patriotic Front (PF) – största oppositionsparti.

Borgmästare: Kanungwe Chota Kanyanyamina, för närvarande Zambias yngsta kvinnliga borgmästare (28)

Kanungwe Chota Kanyanyamina, Borgmästare

Det finns för närvarande ett samarbete med Action Aid Zambia kring kapacitetsutvecklingsworkshops och att identifiera potentiella inkomstgenererande aktiviteter och utbildningsbehov för kvinnor.

Är er kommun intresserad av ett kommunalt partnerskap med Kanchibiya? Maila ICLD på partnership@icld.se så hjälper vi er med vidare kontakt.