Zambias yngsta kvinnliga borgmästare söker kommunalt partnerskap

“Hur kan det kallas demokrati när vi ger all makt till män? Det kan inte kallas för demokrati när representationen inte är rättvis! Vi kvinnor behöver stötta varandra. Vi behöver resa oss och inse att vi behöver varandra!” säger Kanungwe Chota Kananyamina, borgmästare för distriktet Kanchibiya i Zambia.

Med sina 28 år är hon den yngsta borgmästaren i Zambia och hon tror verkligen på styrkan i partnerskapet och vill mer än gärna ingå i ett kommunalt partnerskap på temat jämlikhet och stärkt kvinnligt deltagande i politiken:
Genom att lära oss från andra kan vi nå våra mål”, säger hon.

Med en pappa som representerat Kanchibiya-distriktet som medlem i parlamentet, en vilja att minska landets fattigdomsnivå och ett driv för att ändra narrativet om kvinnor som underordnade, var Kanungwe säker vid en ung ålder att hon ville bli politiker i framtiden. Som 18-åring, under hennes lärarutbildning på The University of Zambia, bestämde hon sig för att ansluta sig till den politiska arenan på en universitetsnivå. Efter att hon tagit examen och börjat undervisa, påbörjade hon sin politiska karriär. 

Under 2020 öppnade Kanungwe ett kvinnligt kooperativ för att ge lokala kvinnor möjligheten att investera pengar i deras familjer eller privata företag. 

– Efter sex månader kunde de bibehålla pengarna och ge dem till andra kvinnor. Det var ett möjliggörande program, så att säga. Från början startade jag programmet i Ndola. Någon sa till mig; ‘varför gör du det här i Ndola när du kommer från Kanchibiya och Kanchibiyas kvinnor behöver dig mer än här i de mer urbana områdena?’ Så jag bestämde mig för att åka hem igen och starta programmet där, eftersom Kanchibiya alltid funnits i mitt hjärta. 

När hon återvände till sin hemstad blev Kanungwe informerad om att regeringen hade beslutat om en ny kvalifikation för politiska positioner inför nästa val, ett certifikat från årskurs 12. Eftersom kvinnor hade bättre odds att bli antagna och eftersom Kanungwe gick ut årskurs 12 med bra betyg, bestämde hon sig för att kandidera. 

– I samma stund som jag visade intresse insåg jag att det inte var lätt. Vissa dagar grät jag mig själv till sömns och trodde att jag hade begått ett stort misstag. Människor kunde ringa mig och attackera mig och självklart sa de att, ‘hon är en kvinna, kvinnor ska befinna sig i köket’. 

Som den enda kvinnliga ansökande upplevde hon mycket motstånd. Men hon var beslutsam, hon skulle representera Kanchibiya. Efter att hon blivit antagen som kandidat sålde Kanungwe och hennes make egendom och fick vänner och familj ombord, för att ha råd med sin valkampanj.  

– När kampanjen avslutades och resultatet annonserades, hade jag faktiskt vunnit med 18 000 röster och personen bakom mig hade 2000. Jag tänkte att, det är såhär mycket förtroende Kanchibiyas invånare har i mig. 

Kanungwe är först med att politiskt representera Kanchibiyas kvinnor, även om majoriteten av distriktets medborgare är kvinnor och ungdomar. Genom att betona vikten av att stanna i skolan, investera i mänsklig utveckling och driva en innovativ dagordning, önskar Kanungwe att minska distriktets fattigdomsnivå och göra en hållbar förändring. Hon artikulerar även vikten av att stärka unga tjejer och andra kvinnliga representanter i Zambia. 

– Om jag kan vara en förebild, är jag nöjd. Vi har väldigt få eller inga förebilder alls i mitt område. Inte bara inom Kanchibiya, inom hela den politiska sfären i vårt land. Om människor faktiskt kan se en kvinnlig politiker och hennes arbete kan de förstå att; ‘OK, om hon kan åstadkomma det där, kan jag också göra det’. Om vi kan ändra det narrativet, kommer vi kanske ha den första kvinnliga presidenten i Zambia inom några år! 

Jag skulle vilja ändra det här narrativet, så att när människor tittar på kvinnor ur varje livsaspekt kan de istället för att säga att ‘en man hjälpte henne att komma dit’ snarare börja säga att ‘hennes slit och hennes talang fick henne att nå dit hon är nu’. Jag skulle vilja vara ljuset av hopp för unga tjejer! 

Vill ingå i ett kommunalt partnerskap

Kanungwe förklarar att en väg att uppnå hennes mål är genom att ingå i ett samarbete med en svensk kommun eller region, inom ICLD:s program för kommunala partnerskap. Hon önskar att diskutera frågor gällande kvinnligt engagemang, för att kunna utveckla hennes idéer angående hur man kan öka kvinnligt deltagande inom Zambias politiska rum. 

– Jag tror verkligen på det. Stöd behöver inte vara finansiellt, kapacitetsbyggande räcker långt! Jag tror på att utbildning är en utjämnare, om du har information använder du det till din egen fördel. Organisationer som ICLD kan få oss att nå våra mål genom att lära oss från andra. 

Är din kommun eller region nyfikna på att ingå ett kommunalt partnerskap med Kanungwe Chota och Kanchibiya-distriktet? Kontakta oss på ICLD så berättar vi mer! Du når oss bäst via partnership@icld.se