10 svenska kommuner och regioner beviljas internationella demokratiprojekt av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, för över 8 miljoner kronor. De som får dela på demokratimiljonerna är Bollnäs, Kalmar, Lidingö, Strängnäs, Upplands-Bro och Västerås kommun samt Region Gotland, Stockholm, Västerbotten och Östergötland tillsammans med en internationell partnerkommun.
De beviljade demokratiprojekten sträcker sig över 12 månader och totalt fördelas 8 160 000 miljoner svenska kronor på de olika projekten. Samarbetsländer är Botswana, Colombia, Kenya, Uganda och Ukraina.
Tematiken skiljer sig bland projekten men alla har samma syfte: att stärka demokratiutvecklingen på lokal nivå.
”Det är glädjande att se hur svenska kommuner och regioner i denna ansökningsomgång visar både mod och ansvar genom att ta sig an komplexa frågor som jämlik hälsa, återuppbyggnad efter krig, HBTQI-rättigheter och ungas inflytande i klimatfrågor, säger Johan Lilja, generalsekreterare på ICLD.
”Att flera projekt är fortsättningar visar också på en långsiktighet i arbetet med att stärka lokal demokrati globalt – ett arbete där ömsesidigt lärande är nyckeln till hållbar förändring.”
Flest beviljade projekt med Ukraina
Kalmar, Lidingö, Västerås och Gotland beviljas alla nya projekt med partnerkommun i Ukraina. Samarbetet har redan påbörjats för cirka ett år sedan, men nu beviljas alltså parterna nya projektpengar. För Västerås stad innebär det nu att de har två beviljade projekt tillsammans med sin ukrainska partnerkommun Shatsk.
Alla partnerskapen ingår i ICLD:s nätverk för Demokratisk resiliens.
Jämlik hälsa en demokratisk rättighet
Att medborgare ska ha tillgång till god hälso- och sjukvård är i allra högsta grad en demokratisk fråga. Inom ramen för ICLD:s partnerskapsnätverk för Jämlik hälsa har flera av partnerskapen beviljats nya projekt. Alla är en fortsättning på det arbete som redan gjorts. De som beviljas medel är regionerna Stockholm tillsammans med Jinja , Västerbotten – med Homa Bay samt Östergötland tillsammans med Uasin Gishu.
Projekt för att stärka unga HBTQI-personers rättigheter
Upplands-Bro och kommunen Maicao i norra Colombia är helt nya samarbetskommuner för varandra. De kommer att samarbeta i ett projekt som handlar om att utbyta erfarenheter och lära av varandra om hur man arbetar för att stärka unga HBTQI-personers rättigheter.
– Målet med partnerskapet är att ta fram en handlingsplan som kan användas som ett konkret verktyg både i Upplands-Bro och i Maicao för att stärka unga HBTQI-personer och deras rättigheter, vilket innebär ökat fokus på denna viktiga fråga, säger Hanna Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bros kommun. Läs mer om samarbetet Upplands-Bro -Maicao
Partnerskapet ingår i ICLD:s Jämställdhetsnätverk.
Alla nya beviljade partnerskapsprojekt:
Region Gotland och Berislav, Ukraina – projektet syftar till att stötta återvändande unga vuxna till Beryslav efter tvångsförflyttning på grund av kriget, där stora delar av infrastrukturen förstörts och områden minerats.
Kalmar kommun och Poltava, Ukraina – projekt för att stärka samhällets krisberedskap genom att öka delaktigheten f i räddningsinsatser.
Lidingö stad och Slavuta, Ukraina – projekt som ska stärka utbildningssystemet genom att främja kritiskt tänkande, demokratiska värderingar och bättre stöd till elever och lärare.
Västerås stad och Shatsk, Ukraina – projekt om hållbar avfallshantering med fokus på barn och unga.
Region Stockholm och Jinja, Uganda – två projekt inom tematiken barns rättigheter inom sjukvård.
Region Västerbotten och Homa Bay, Kenya – komplettering styrgrupp för pågående projekt.
Region Östergötland och Uasin Gishu, Kenya – projekt inom ramen för cancervård och delaktighet.
Upplands-Bro kommun och Maicao, Colombia – projekt för att stärka ungas HBTQI-personers rättigheter utifrån ett jämställdhetsperspektiv
Bollnäs kommun och Lobatse, Botswana – projekt om hållbar plats- och destinationsutveckling – med inkludering av lokalsamhället och ungdomar.
Strängnäs kommun – Entebbe, Uganda – projekt för att stärka ungdomars inflytande i klimatfrågor.