G7-guvenörerna: Ledarskap som förändrar Kenya 

Photo: ICLD

Sju guvernörer som är kvinnor från ’G7 – Women Governors Caucus’ i Kenya går i täten för att stärka kvinnors ledarskap och öka deras inflytande inom politiska och samhällsfrågor. Med fokus på kapacitetsuppbyggnad inom exempelvis vattenförsörjning, avfallshantering och katastrofberedskap driver de förändring i sina distrikt. Nu breddas detta arbete genom ett nytt erfarenhetsutbyte med två av ICLD:s kommunala partnerskap, där kunskap, metoder och framgångsrika arbetssätt kan spridas och inspirera till hållbara lösningar. 

Norrköping och Arvika kommun har båda separata partnerskapssamarbeten med Uasin Gishu som pågått sedan 2018/2019. Norrköpings projekt handlar om att förbättra hanteringen av fast avfall genom att stärka den institutionella kapaciteten, förbättra styrningen och öka medvetenheten hos allmänheten, samt utveckla avfallsinsamlingen och förbättra deponihanteringen i Eldoret och Kipkenyo.

Arvika kommuns samarbete syftar till att öka kunskapen om orsakerna till och åtgärderna för att förbättra rättvis tillgång till rent dricksvatten i Uasin Gishu genom en pilotstudie i Moi’s Bridge, med fokus på en hållbar handlingsplan och kapacitetsbyggande för framtida användning.  

G7:s arbete  

De sju guvernörerna i G7 representerar distrikten Homa Bay, Nakuru, Meru, Kirinyaga, Machakos, Kwale och Embu. De arbetar för att stärka kvinnors politiska ledarskap representation. Genom att utmana könsbarriärer bidrar de till en hållbar framtidsutveckling. G7-guvernörernas fokus är kapacitetsuppbyggnad inom vatten-, avfalls- och katastrofhantering i distrikten, och de kan därmed dra lärdomar av den svenska erfarenheten av vatten, avfallshantering och översvämningsskydd.  Ytterligare arbeten som prioriteras är att genomföra socioekonomiska projekt, som implementeringen av avfallsbaserade affärsmodeller, vilka skapar nya inkomstmöjligheter för kvinnor.

Arbetet inom WASH-sektorn är avgörande för att möta medborgarnas behov. Genom medborgarträffar och dialog stärker G7-distrikten demokratin och säkerställer att lokala behov prioriteras. Initiativ som reglering av bekämpningsmedel och skydd av vattenområden är exempel på insatser där medborgarna får inflytande över beslutsprocesserna. Likaså är ICLD:s kärnvärden av centralt värde, liksom kommunens ansvar att informera sina invånare och följa upp dricksvattenhantering och avloppsvatten inte förorenas. 

ICLD i Kenya: samarbete för hållbar utveckling 

I november 2024 hölls en tre dagar lång konferens i Nakuru, där ICLD, Norrköping och Arvika, samt teknisk och administrativ personal från de olika G7-distrikten deltog. Fokus låg på workshops om hållbar avfallshantering och hur man kan inkludera ICLD:s kärnvärden – jämlikhet, transparens, ansvarsutkrävande och medborgardeltagande i utvecklingsinsatser. Deltagarna arbetade också med BCP (Business Continuity Planning), som beskriver åtgärder och rutiner för att säkerställa att avfallsinsamling, hantering och miljötjänster kan fortsätta utan avbrott vid oförutsedda händelser. Dessa insatser ska säkerställa att projekt inom vatten, sanitet och avfall är effektiva, hållbara och främjar demokrati. ICLD ser att denna typ av samarbete mellan partnerskapen och G7 är ett mycket bra sätta att sprida goda resultat och metoder till fler distrikt i Kenya.

Avfallsplockarnas viktiga roll 

Under konferensen besökte deltagarna Nakurus största deponi, där representanter från “Waste Pickers Association” presenterade sitt arbete. Organisationen har tillsammans med distriktet implementerat ett licensieringssystem som tillåter avfallshantering och återvinning på deponin för avfallsplockarna. Avfallsplockare bidrar till att minska deponiavfall och främja återvinning genom att samla in och sälja material som plast och metall. Många har organiserat sig i kooperativ eller fackföreningar, vilket förbättrar deras arbetsvillkor och ger dem större ekonomisk trygghet. Kvinnor tar dessutom ofta en ledande roll i dessa initiativ. Ytterligare har distrikten i Nakuru identifierat hur denna sårbara grupp är avgörande för att kunna underhålla och förbättra förhållandena kring deponin. Man försöker även beakta deras behov även om det fortfarande finns mycket att göra för att skydda dessa arbetare. 

Foto: Ordförande Nakuru – Waste Pickers Association

ICLD har tidigare lyft avfallsplockarnas viktiga roll i publikationen Inclusive and sustainable waste governance: strengthening innovative linkages between local governments and waste picker organisations som diskuterar hur deras arbete är värdeskapande på lokal nivå.

Svensk-kenyanskt samarbete skapar hållbara lösningar 

Norrköpings partnerskap med Uasin Gishu har varit en källa till viktiga insikter. Trots att alla mål ännu inte nåtts, har samarbetet visat hur kombinationen av svensk och kenyansk kompetens kan identifiera utvecklingsområden och bidra till hållbara lösningar. Särskilt framgångsrika har insatserna i Eldoret i Uasin Gishu varit och därmed visat sig vara en framgångsrik metod eftersom den svenska kontexten, med bättre resurser och infrastruktur, ofta skiljer sig avsevärt från kenyanska förhållanden. Arvika och Norrköping deltagande har lett till ett kunskaps-och erfarenhetsutbyte som ses vara viktigt även hemma i Sverige. Detta har inte bara stärkt deras internationella engagemang, utan också lett till värdefulla relationer som kan bidra positivt till kommunernas lokala arbete. 

Phyllis Kalungu, Chief Officer Solid Waste Management, en av deltagarna från Machakos distrikt berättar följande om sina lärdomar från konferensen: 

”Vi har fått lära oss om de viktigaste delarna av avfallshantering, inklusive insamling, transport, sortering och återvinning av fast avfall som exempelvis metaller, plast och även biologiskt nedbrytbart avfall som matrester eller liknande.

Vi har kunnat lära oss dessa saker och kommer att kunna genomföra en stor förändring när vi återvänder till våra underdistrikt och distrikt. Detta för att göra det möjligt för vårt land att nå en nivå som Sverige befinner sig på idag. Sverige har, under de senaste 50 åren, gjort en imponerande resa genom att engagera medborgarna, öka medvetenheten och hantera risker.” 

Foto: Från vänster till höger – Tora Strandberg, NODRA, Norrköping, Erik Gustafsson, Ragnsells, Norrköping, Henrik Petersson, NODRA, Norrköping, Kennedy Mungai, Nakuru County, Elin Alsterhag, Arvika, Deputy Governor H.E. Hon David Kones, Nakuru County, Felicia Wede, ICLD, Fatima Higander, Business in Progress, Cathrin Sköld, Arvika och Josefin Andersson, Arvika.

Framtida besök 

Kvinnors ledarskap och internationellt kunskapsutbyte står i centrum för det planerade fältbesöket i Sverige. I maj 2025 kommer en av G7-guvernörerna, Wavinya Ndeti från Machakos distrikten, som också är antagen till ICLD:s ledarskapsprogram 2025 , att delta i utbildningen för att stärka kvinnors kapacitet i ledarskap, påverkansarbete och genomföra hållbara lösningar i sitt distrikt, samtidigt som arbetet inspirerar andra kvinnorna att vilja ta plats i ledande roller. 

Det planeras även besök för hela G7-gruppen och deras medarbetare i de svenska kommunerna, Norrköping och Arvika, för att studera de framgångsrika modellerna. ICLD:s bidrag till detta besök blir att bygga vidare på demokratiarbete till WASH-tematiken, arbete med antikorruption, samt stärka kvinnors politiska ledarskap. G7-guvernörernas arbete visar att ledarskap av kvinnor är en nyckel till att skapa hållbara och inkluderande samhällen. Genom att ta lärdomar från Sverige och bygga vidare på framgångarna i Kenya, lägger de grunden för långsiktiga lösningar som stärker både kvinnor och samhällen. 

G7-guvenörerna är: 

Läs mer om Norrköping och Uasin Gishu projekt: 

Läs mer om Arvika och Uasin Gishu projekt: