24 nya samarbeten vill utveckla lokal demokrati
Borlänge och Lodwar i Kenya ska samarbeta för att skapa demokratisk inkludering för somaliska flyktingar i båda kommunerna för att på så sätt hantera en aktuell global utmaning. Göteborg och Nelson Mandela Bay i Sydafrika vill öka delaktigheten för unga i stadsutveckling för att skapa förtroendefulla och rättssäkra lokalsamhällen. Växjö och JB Marks i Sydafrika vill utveckla sätt att implementera Agenda 2030 i sina kommuner medan Robertsfors och Machakos i
Kenya vill utveckla bättre styrmetoder för jämställdhet för att skapa mer jämlika samhällen. Totalt får 24 nya projekt finansiellt stöd för att utveckla och stärka lokal demokrati inom utvecklingssamarbetet.
Det övergripande målet för alla projekt är att utveckla lokal demokrati och att minska fattigdom. Och det är just demokratiutveckling i sig eller i kombination med ekonomisk utveckling, social omsorg, stadsutveckling och utbildning som är de vanligaste områdena för samarbeten i denna omgång. Tanzania, Botswana, Kenya och Zambia är de länder där flest samarbeten beviljats denna gång, följda av Georgien, Kosovo, Moldavien, Sydafrika och Vietnam. Projekten är en del av verksamheten inom ICLD, Internationellt centrum för lokal demokrati, med finansiering från Sida.
– För att bekämpa fattigdom är det viktigt med demokrati. Vi ser på många håll i världen idag att demokratiutvecklingen tyvärr går åt fel håll, därför är det viktigt att ha och stärka samarbeten kring just demokratifrågor, säger Carin Jämtin, generaldirektör på Sida.
Fyra kärnområden för lokal demokratiutveckling kännetecknar ICLD:s partnerskapsprogram. Alla projekt ska på olika sätt bidra till ökade möjligheter för jämlikhet, inkludering, transparens eller ansvarsutkrävande i sina kommuner. Samarbetena ger människor möjlighet till delaktighet i att utveckla sina livsvillkor och bidrar till hållbara samhällen.
– Samarbetena ger människor möjlighet att dela erfarenheter och utmaningar i det globala arbetet för Agenda 2030 samtidigt som de utvecklar hållbarheten i den lokala demokratin, säger Karin Norlin Bogren, chef för det Kommunala Partnerskapsprogrammet på ICLD.
Utöver de 24 nya projekten finns ytterligare 136 samarbeten som redan pågår. I den här ansökningsomgången är lokal styrning det vanligaste samarbetsområdet och många ansökningar kopplar projekten tydligt till den globala Agenda 2030. Det är sedan tidigare över 55 svenska kommuner, landsting och regioner som deltar. Bidragen till projekten ligger mellan 300 000 och 500 000 kronor per år och de pågår mellan ett och tre år.
Följande kommuner har beviljats stöd för ett eller flera projekt: Ale, Arvidsjaur, Borlänge, Göteborg, Lidköping, Piteå, Robertsfors, Strängnäs, Sundsvall, Tyresö, Vänersborg, Växjö, Älvsbyn, Östhammar samt Västerbottens Landsting, Läs mer om de olika projekten i dokumentet nedan.
För information kontakta Sidas presstjänst på 08-698 55 55 eller press@sida.se, för frågor om partnerskapen kontakta ICLD på 0498-29 91 00 eller partnership@icld.se