Mot nya partnerskap: Åre & Region Västerbotten
Både Region Västerbotten och Åre kommun har påbörjat ett samarbete med avsikt att ansöka om partnerskapsprojekt med kommuner i Colombia respektive Guatemala. Fokus kommer att ligga på inkludering och ökad delaktighet för marginaliserade grupper. Kommunerna ingår även i ICLD:s jämställdhetsnätverk.
Åre kommun samarbetar med kommunen Panajachel i Guatemala och Region Västerbotten med de colombiska kommunerna Amazonas och Vaupés. Båda har fått beviljade ettåriga samarbeten, så kallade förberedelser.
Åre och Panajachel
Samarbetet mellan Åre och Panajachel ska fokusera på jämställdhet genom att främja inkludering, särskilt för ungdomar och den samiska befolkningen i Åre kommun. Panajachel vill främst stärka kvinnors politiska deltagande, vilket stämmer överens med Åres mål att främja medborgarengagemang och bekämpa diskriminering.
“Otroligt givande för oss inom kommunen och liksom få en anledning att göra det här jobbet som vi ändå skulle behövt få göra så det känns väldigt bra,” säger Malin Bergqvist, strateg inom social hållbarhet vid Åre kommun.
“Spännande och utmanande, inte bara för ens egen del men för att komma överens och förstå hur vi i gruppen tänker, i och med att vi kommer från olika områden,” säger Annica Löfgren, samisk samordnare, Åre kommun.
Region Västerbotten – Vaupes & Amazonas
Detta samarbete kopplar samman Västerbotten i Sverige med Vaupés och Amazonas i Colombia, båda glest befolkade regioner som delar utmaningar såsom begränsad samhällsservice och svagt politiskt inflytande. I Colombia är kvinnor och ursprungsbefolkning särskilt utsatta på grund av brister i vården medan Sverige ligger i framkant inom jämställdhet. Colombia ser potentialen att kombinera traditionell medicin med västerländsk vård och här kan Sverige lära mer.
“Colombia och Sverige är två länder med väldigt stora skillnader med avseende på geografi, klimat och kultur – men glesbygdens behov och utmaningar är ofta desamma, oavsett om man bor i Västerbottens inland eller Colombias regnskogar. Vi ser därmed väldigt stora möjligheter att lära från varandra i detta samarbete.”
Åsa Holmner, Projektledare och forskare, Glesbygdsmedicinskt centrum och Urban Lindström, ordförande i Region Västerbottens beredning för folkhälsa Region Västerbotten
ICLD:s jämställdhetsnätverk
Båda samarbetena ingår i Jämställdhetsnätverket som samlar svenska kommuner och regioner som samarbetar med kommuner från Guatemala eller Colombia inom området jämställdhet. Nyligen träffades alla i nätverket i Umeå