Återkommande rapporter visar samma sak – allt fler människor lever i diktaturer. För 20 år sedan levde över hälften av världens befolkning i en demokrati, idag är det mindre än en tredjedel. Detta har inte skett över en dag utan det är en glidande skala där olika rättigheter och friheter inskränks och avskaffas tillsammans med nedmonteringen av demokratiska institutioner.
Den allt högre graden av polarisering och desinformation driver också på den negativa demokratiutvecklingen världen över. Centraliseringen ökar och besluten flyttas allt längre från medborgarna. Lokal demokrati, som ligger nära människor och har direkt påverkan på deras vardag, riskerar att bli åsidosatt. Konsekvenserna är allvarliga och på sikt farliga.
Vi behöver kunna förklara varför demokrati, särskilt på lokal nivå, är viktig!
Att stärkt lokal demokrati skapar bättre förutsättningar för människor i fattigdom att förändra sina livsvillkor och att de får större delaktighet och möjlighet att påverka sin livssituation. Och att det också är på lokal nivå som vi ofta hittar lösningar för globala utmaningar.
Varför lokal demokrati?
För att skapa en stark och hållbar samhällsutveckling i kommuner och regioner, nära människor är alltså demokratiutvecklingen på lokal nivå avgörande.
Genom att ge sina kommuninnevånare möjlighet att ta del av och kunna påverka beslut som rör dem och deras närområde främjas delaktighet och ansvarstagande. När människor känner att deras röst räknas och att de kan påverka sitt samhälle, stärks tilliten till politiska system och institutioner, vilket är en grundbult i ett fungerande demokratiskt samhälle.
Lokala beslutsfattare, som har direkt kontakt med invånarna, har en djupare förståelse för de specifika behov och utmaningar som deras samhälle står inför. Detta gör att lokala beslut oftast leder till mer effektiva och relevanta åtgärder för dem de påverkar.
Det är närmast medborgarna lokalt som de bästa lösningarna ofta skapas. Samtidigt kan lokala lösningar på en plats flyttas och bidra till utveckling globalt. Genom Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, ges svenska kommuner och regioner möjlighet att genom Internationella partnerskapsamarbeten utbyta erfarenheter och metoder samtidigt som de bidrar till att stärka den lokala demokratiutvecklingen i en annan del av världen.
Lokal demokrati spelar också en viktig roll för att stärka mänskliga rättigheter. Genom att skapa utrymme för olika perspektiv främjas jämlikhet och inkludering. Endast när vi beaktar allas röster, även de som lever i marginaliserade situationer/grupper, har vi möjlighet att skapa en hållbar utveckling som är rättvis för alla. Då minskar också risken för socialt utanförskap och polarisering.
För att bygga hållbara och demokratiska samhällen måste också jämställdhet beaktas på alla nivåer. Alla oavsett kön, måste ha rätt att delta och påverka. Jämställdhet, kvinnor och mäns olika förutsättningar för deltagande och egenmakt, ska beaktas och integreras i alla relevanta insatser och är en faktor som bidrar till att främja samhällsutvecklingen i stort.
För ett hållbart samhälle – lokalt, nationellt och globalt
När en svensk kommun eller region samarbetar med en kommun i en annan del av världen, sker ett värdefullt utbyte av erfarenheter och metoder. Fokus ligger på principer som jämlikhet, delaktighet, ansvarsutkrävande och transparens – viktiga verktyg för att bygga mer rättvisa och hållbara samhällen.
ICLD:s partnerskapsamarbeten ger lokala myndigheter nya insikter och verktyg för att skapa demokratiska strukturer där makt och inflytande fördelas rättvist. Genom att stärka demokratin på lokal nivå kan vi bidra till ett mer hållbart och demokratiskt samhälle, inte bara lokalt och nationellt, utan även globalt.
Källor:
V-dem statistik
Bistånd för en ny era. Regeringskansliet
Intervju med Åsa Wikforss, filosofiprofessor och ledamot i Svenska Akademin.