Samarbetsland: Ukraina

Workshop i Belgrad för hållbar stadsplanering

Ana-Karin Municio och Klas Klasson från SKL höll i utbildningen tillsammans med programansvarige Lars Lööf från ICLD. Programmets syfte är att öka individers och organisationers kunskap om hur man utvecklar en hållbar stad samt lära ut verktyg och metoder som på ett effektivt sätt är användbara i den lokala kontexten. I slutändan är målet förbättrad hälsa, säkerhet, komfort och livskvalitet för människor som bor i städer.

Deltagarna från de olika städerna fick presentera sina städers olika utmaningar och det visade sig att städerna har mer eller mindre gemensamma utmaningar.
– I en av övningarna fick deltagarna praktiskt lära sig olika metoder genom att gå ut i Belgrad och analysera olika platser. Vi har liknande utmaningar i våra städer, det märks när man träffas så här och då gäller det att fokusera på det som är allmänt för alla städer, säger Ana-Karin Municio.

Att lära av varandra är ett av syftena med utbildningen. Deltagarnas olika bakgrund, förväntningar och kunskaper skapade inga problem, snarare bidrog det till spänstiga diskussioner och givande erfarenhetsutbyten.
– När vi summerade workshopen var alla väldigt positiva vilket känns jättebra. Svårigheten kan vara att forma en sammansvetsad grupp och vi är på god väg känns det som, säger Ana-Karin Municio.

Vilka utmaningar tycker du stadsvandringen gav deltagarna?
– De har nog inte arbetat på det här sättet tidigare så det var roligt att visa dem att denna typ av verktyg och metoder egentligen inte är så komplicerad.
Dialog med medborgarna visade sig vara en gemensam utmaning, men går det att generellt nämna nyckelområden som måste uppfyllas för att jämställdhet och integration ska bli möjlig i stadskvarteren?
– Vi kan inte prata om tekniska lösningar utan om hur kommuner kan arbeta med inkludering av medborgare och olika nyckelaktörer i planering och genomförande. Att ta in medborgarnas synpunkter runt de utmaningar man står inför är viktigt, man ser ju på sin stad på olika sätt.

Fattig eller rik, kvinna eller man, ung eller gammal – perspektiven skiljer sig och de olika perspektiven är viktiga för att få en sammantagen bild av de åtgärder som krävs för att skapa en hållbar stadsmiljö.
– Man måste börja med analysen ”vem är det vi måste ha med i det här arbetet”, säger Ana-Karin.
ITP-utbildningen har tydliga mål på att få fram konkreta och handfasta planer – men viktigt är också att skapa en miljö och nätverk som uppmuntrar deltagarna att ge varandra kraft.

Deltagarna hade med sig egna fall att jobba med, de for hem med en ganska omfattande hemläxa.
– Jo, mycket har de redan påbörjat men visst det är ganska mycket. Man behöver ställa höga mål om kursen ska ge den utdelning vi vill. Deltagarna måste också arbeta i sina hemstäder för att det ska ge resultat. Arbetet med att skapa hållbara städer är ofantligt brett, det är en utmaning att klämma in alla aspekter i den här typen av utbildningar.

Personliga kontakter och ett tryggt sammanhang att ställa frågor i, verkar ha skapat en god grund för gruppen att bygga hållbara städer.
Slutordet från en av deltagarna sätter fingret på hur väl Belgradutbildningen föll ut: ”ITP-system is good, we learn from each other. Now we are family”.
– Man skulle vilja att de efter kursen känner att de tillhör ett nätverk där de kan mejla en kollega sina frågor när det uppstår frågor. Vet inte riktigt hur vi kommer dit, kanske behövs det arbetsgrupper där man äger ett projekt tillsammans.

Efter det här första utbildningstillfället i Belgrad träffas gruppen i en regional workshop i maj. Därefter träffas man i oktober för att ta sista stegen i utbildningen 2019 med workshop i februari och juni.

Zmijivka – Pilot village in a period of transition 2017 – 2020

The background is that in 1930 Gotland receive the majority of the returning Swedes from Gammalsvenskbyn in Ukraine, after they arrived in Sweden in 1929. The Swedish villagers have been a very substantial part of Gotland since. After Ukraine’s liberation in 1991 written a twinning agreement between the Municipality of Gotland and Gammalsvenskby 2001. Since July 1, 2016 are two ongoing ICLD funded projects focusing on democracy and agriculture.

In the Ukrainian village called Zmijivka now, it has about 2,400 inhabitants today. Most live on self-agricultural. The standard of living equivalent to about 50 years behind in development compared to Gotland. Tourism is alongside agriculture is the dominant economic sector. It has since Ukraine’s liberation from and to have been a pretty important source of income for the village.

The main objective of the project is to Zmijivka begin the journey towards becoming a pilot-village in times of change within the community. It should be done by bysovjeten working actively to develop both the democratic decision-making bodies/processes and local businesses.

Berislav municipality, which consists of 29 villages which Zmijivka is one, is currently facing a local government. It can best be likened to large municipal reform in Sweden in 1952. The individual villages will be merged into three municipal centers, or will all power centralized in the only city that exists, Berislav.

Today there is no collaboration between business stakeholders in Zmijivka. There is also no democratic platform/agencies where business opportunities can be lifted. The lack of democratic work and capacity is palpable.

Projektområde
Inclusive leadership and governance
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Zmijivka Mayor

På besök i en politisk vardag i Sverige

Veckan börjar med ett par dagars workshop ihop med de svenska mentorerna. Mentorerna som är 15 till antalet kommer från olika landsting och kommuner i Sverige där de precis som sina adepter är lokala toppolitiker.

På tisdag kväll reser de vidare med sina mentorer till deras hemkommun för ett par dagars studiebesök där de skuggar sin mentor i det dagliga arbetet i den politiska miljön. Alla mentorer kommer från SKL:s ledarprogram för kvinnor som är toppolitiker och samarbetet mellan SKL och ICLD har pågått sedan programmet startade för fyra år sedan.

Deltagarna kommer från Indien, Indonesien, Kenya, Makedonien, Namibia, Serbien, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Uganda, Ukraina och Zambia.

— Programmet spelar en viktig roll för ökad jämställdhet i de lokala politiska församlingarna internationellt. Demokratier behöver starka kvinnor, säger programansvarig Kristin Ekström, ICLD.

Förändringsagenter med sikte på mänskliga rättigheter

Programmet heter ”Local Governance with a rights based approach” och deltagarna kommer från Georgien, Kosovo, Makedonien, Ukraina och Serbien.

Utbildningens huvudsakliga mål är att bidra till pågående och nya reformer och förändringsprocesser för att uppnå samhällsekonomisk utveckling genom att stärka kapaciteten hos tjänstepersoner som är anställda på kommuner och som deltar i utbildningen.

Majoriteten av de rättigheter som nationer förpliktigar sig att upprätthålla, förverkligas på de lokala nivåerna, det vill säga i kommuner, landsting och regioner. Till exempel rent praktiskt inom sjukvård, utbildning, avfallshantering och social välfärd. Det gör kommuner till viktiga ansvarsbärare när det gäller mänskliga rättigheter.

Under utbildningens gång, som pågår i 18 månader, arbetar deltagarna med förändringsprojekt på hemmaplan som handlar om ökat inflytande och deltagande för fler grupper i samhället inom områden som stadsplanering, byggprocesser, miljöfrågor och jämställdhetsplanering till exempel.

Under utbildningen får deltagarna ta del av svenska erfarenheter, besöka kollegor i svenska kommuner, göra studiebesök och delta i workshops och inte minst byta erfarenheter med varandra och utöka sitt nätverk.

Demokratier behöver starka kvinnor

Som en del av det 18 månader långa utbildningsprogrammet träffades 23 internationella toppolitiker i Sverige under två veckor. De tog del av föreläsningar, workshops, studiebesök och gjorde Kommun- eller landstingspraktik hos svenska kollegor. Tack vare ett nära samarbete med SKL är 15 svenska toppolitiker mentorer i ledarprogrammet. Samarbetet stärker ledarskapet både för deltagare och mentorer och bidrar även till att öka jämställdheten eftersom det ger stöd till kvinnor i ledande positioner och skapar förebilder. 

Den första veckan när deltagarna var på plats i Visby innehåller programmet ett besök hos landshövding Cecilia Schelin Seidegård och ett studiebesök på Region Gotland.

De 23 deltagarna från 12 av ICLD:s samarbetsländer antogs i våras till den fjärde omgången av ICLD:s program ”Local Political Leders – Capacitating Women in Politics”. Deltagarna kommer från Indien, Indonesien, Kenya, Makedonien, Namibia, Serbien, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Uganda, Ukraina och Zambia. I april 2016 inleddes utbildningen med workshops i Kisumu, Kenya, för de afrikanska och asiatiska deltagarna samt i maj i Belgrad, Serbien, för deltagarna från östra Europa. 


— Programmet spelar en viktig roll för ökad jämställdhet i de lokala politiska församlingarna internationellt. Demokratier behöver starka kvinnor. Svenska politiska församlingar är de mest jämställda i världen, med 38 procent av kommunstyrelseordföranden som är kvinnor. Det globala genomsnittet är 9 procent toppolitiker som är kvinnor på lokal nivå, säger programansvarig Kristin Ekström, ICLD.

Syftet med utbildningens vistelse i Sverige under oktober var att deltagarna skulle stärkas i sitt politiska ledarskap, genom att få en inblick i folkvalda kvinnors verklighet i Sverige, varvat med föreläsningar och workshops. Den andra veckan, den 24-28 oktober, började med en workshop i Stockholm som arrangerades tillsammans med Lena Lindgren på SKL. Där mötte deltagarna också sina mentorer, som också stod värdar för besöken i en kommun eller ett landsting och dit deltagarna följde med sin värd den 25-27 oktober.

En av mentorerna är Agneta Blom, kommunfullmäktigeordförande i Örebro med 14 års erfarenhet i politiken. 

— Jag är verkligen imponerad av allt engagemang hos dessa kvinnor. Många av dem är i ledande positioner och de försöker inspirera andra kvinnor. Jag kan se att vi har en hel del gemensamt och att vi kan verkligen bidra till varandras utveckling som ledare i hållbara lokala demokratier, säger Agneta Blom.

Human Rights Based Approach

The overall goal of the training is to strengthen the municipalities’ capacity and contribute to the ongoing and new change management processes designed to achieve socioeconomic development. The goal is also to strengthen the institutional capacity and the integration of a rights based thinking at local level and in the municipal service.

The following countries are eligible for the programme: Albania, Bosnia and Herzegovina, Georgia, Kosovo, North Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkey, Ukraine.

The programme period: 2022-2023.

Participants should be politicians, officials from municipal or regional councils/administrations and representatives from civil society organizations that cooperate with the local or regional administration in the field of local democracy, decentralization, human rights and good governance.

Women’s Political Leadership

If you are a local political leader in any of the OECD-DAC listed ODA-countries, a woman and most importantly, an agent of change – this programme is for you. Application is open for cohort 11, 2025.

The 12-months training focuses on developing political leadership skills and is open only to women who hold an elected seat in a local or regional government in any of the OECD-DAC listed ODA-countries. All parts of the training are based on equity, participation, transparency and accountability, and the goal is to strengthen democracy in the organizations taking part in the training, primarily by strengthening the politician herself, as well as capacitating women politicians in general to be good role models and to get a higher involvement of underrepresented groups in decision making bodies. 

The training is implemented in cooperation with the Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR). 

Who can apply?

All countries on the OECD-DAC listed ODA-eligible countries, are eligible for the upcoming cohort of the programme, but if a local election is held during the year when the training takes place, the country is temporarily taken off the list. See the list.

Of all the mayors in the world, only 5% are women, they need to be more. Therefore we will for a few coming cohorts prioritize applicants holding a position of Mayor or Deputy Mayor as we broadened the programme to the entire OECD-DAC. We hope that this programme contributes to good role models for increased representation.

The application is open! Deadline is 1 August 2024

Please note that you need to create an account the first time you access the application portal.

FAQ for the application

When is the date for the upcoming application period?
Next application period for cohort 11 will be between 10 May and 1 August 2024

What political position do I need to have in my local government?
ICLD will prioritize applicants holding the position of Mayor or Deputy Mayor but will also exceptionally accept applicants who are Councilor.

What countries are eligible for the programme?
All countries on the OECD-DAC listed ODA-eligible countries, are eligible for the programme, but if a local election is held during the year when the training takes place, the country is temporarily taken off the list. See the list.

Verification of elected/appointed position
If you are shortlisted and invited to a digital interview, you will be asked to provide evidence of your position in your LGA or municipality. This could be a certificate of employment, an identification proving your elected position or similar.

If, after the first interview, you move forward in the process, we will invite you to a second digital interview with you and the representative of the organisation that nominated you to participate in the programme. If you are accepted and invited to the programme, we will ask you and the organisation representative to sign a formal Letter of Commitment and if you do not already have a passport, you will be asked to apply for one as soon as possible.


If I have any questions regarding my application, when can I get answers?
Send an email to: erika.berglin@icld.se

Inspiration from previous participants in the programme:


Waste and wastewater management

This is a three-party project with Debica, Poland as the third part.

The cooperation is in the field of municipal technical services and is aimed at addressing waste and waste water management. The project is for two years and the main activities planned for are geared towards addressing:

  • Sewage treatment
  • Drainage
  • Sustainable management of environmental hazards from the sewage
  • Recycling

The activities will be employed with an environmental perspective in mind and the personnel will be trained in relevant areas in order to achieve the project goals and objectives. Technical trainings will be the main planned activity but also exchange visits will be used as a forum for building the staffs capacities.

It is hoped that at the end of the project period, there will be a fully serviced and functional sewerage system in Rudky municipality and that the staff will be technically capable to address all the relevant issues and also the schools in the area will be well equipped and educated in the areas of waste sorting and recycling and general sustainable waste management.

Projektområde
Technical Services and Infrastructure
Svensk partner
Härjedalens kommun
Internationell partner
Rudky Municipality

Ja-Va-Sha local self government 1

This is a three-party cooperation and the third part is Valgamaa, Estonia.
Ja-Va-Sha local self government 1 stands for co-operation between Jämtland-Valgamaa-Shatsk. The partners in this project will work with self government in the county of Jämtland in Sweden, the county of Valgamaa in Estonia and Shatsk Rajon in Ukraine.

The partners plan for three seminars during this first year of co-operation. One week of seminars and study visits in each county. 15 people from Shatsk Rajon administration, 5 from Valgamaa and 5 from Jämtland will participate during the project.

The objectives of the project are:

  • Through seminars and study visits train and inform approximately 25 civil servants and politicians in Shatsk on how Swedish and Estonian local and regional governmental system work.
  • Prepare the Shatsk Rajon on how to work with rural development planning.
  • Develop Nordic and Baltic contacts in Ukraine.

The expected result from the cooperation project is Shatsk has begun the implementation of its development plan.

There are also expected results related to the participating partners’ organizations, such as improved gender equality, personal skills developed among the participants and a developed network between Shatsk, Valgamaa and Jämtland.

Projektområde
Inclusive leadership and governance
Svensk partner
Kommunförbundet i Jämtlands län
Internationell partner
Shatsk Rajon

Children’s Great Growth

This is a three-party cooperation and the third part is Ukmerge, Lithuania.

The aim of the project is transferring of knowledge and exchange of experiences in order to strengthen the possibilities for children in Kamyanets-Podilskyi Ukraine, Ukmerge Lithuania and in Herrljunga Municipality to get a good growth.

The starting point of the project is to strengthen the work with prevention, discover and remediate social problems. The methodology of family centers is essential in the project. This is a methodology that starts with the needs of the child and its family which provides through cooperation between different groups.

The expected short-term results are:

  • 4 seminars will be held
  • 3 follow-up seminars will be carried out
  • 15 persons participate in the seminars and the follow-up
  • 1 training material on the methodology related to family centrals is developed
  • 3 development strategies for establishment and the development of family central methodology are prepared
  • One Training of Trainers on family centrals is carried out
  • 12 trainers are trained
  • One training material for training of family centrals is prepared.

The expected long-term results are:

  • Improved conditions to prevent social problems related to families or future families
  • Improved conditions to discover social problems in families or future families
  • Improved conditions to utilize adequate measures to prevent and remedy social problems in families or future families
  • Influence the work of gender equality
  • Reduced number of children taken into temporary custody (as a consequence from the preventive work).
Projektområde
Social care and wellbeing
Svensk partner
Herrljunga kommun
Internationell partner
Kamyanets Podilskiy