Inom ramen för partnerskapsprojektet ”Together Towards Sustainable Development Goals” har tre skolor i Kibaha, Tanzania, tillsammans med Wisbygymnasiet på Gotland arbetat med att integrera FN:s hållbarhetsmål (SDGs) i skolornas undervisning och utveckling. Eleverna i Kibaha regionen har genom projektet fått en plattform att utforska och diskutera hur skolan kan bidra till att uppnå de globala målen.
Genom att använda två olika typer av arbetsverktyg, ”Ladder of Children’s Participation och Lundy’s Model”, har skolan skapat en struktur där elevernas röster hörs och deras åsikter tas på allvar. Ladder of Children’s Participation används för att bedöma graden av deltagande av barn i beslutsprocesser och har gett eleverna möjlighet att öka sitt inflytande över skolans aktiviteter och beslut. Lundy’s Model, å andra sidan, fokuserar på barns rättigheter att delta i beslutsfattande som påverkar dem och har varit en viktig del av arbetet i Kibaha.
En av projektets centrala aspekter har varit etablerandet av så kallade SDG-klubbar där eleverna har fått en arena att utforska och diskutera hur skolan kan bidra till att uppnå dessa globala mål. Genom analyser av skolans prestationer mot globala målen och öppna diskussioner har eleverna uttryckt önskemål om förbättrad tillgång till rent dricksvatten, sanitetsfaciliteter och tryggare skolmiljöer. Dessa önskemål har sammanställts i en ansökan till ett nationellt finansieringsorgan, vilket resulterat i betydande projekt för att förbättra skolornas infrastruktur.
SDG-klubbarna har visat sig vara effektiva plattformar för unga att utveckla och bygga idéer tillsammans. Projektet i Kibaha har beslutat om att utveckla en verktygslåda (toolbox) för att underlätta etablerandet av SDG-klubbar på andra skolor. Genom att dela erfarenheter hoppas man kunna sprida modellen och stärka ungdomsdeltagandet i andra områden.
Lärdomar för framtiden
En av de mest betydelsefulla insikterna från detta arbete är betydelsen av att inkludera barn och unga i beslutsprocessen som rör dem. Genom att skapa säkra och inkluderande forum för barnens deltagande har man sett hur deras förslag och åsikter har blivit uppmärksammade och omhändertagna av beslutsfattare. Trots framgångarna har det också funnits utmaningar, särskilt i att övertyga skolledare att ge utrymme för elevinflytande, vilket visar på behovet av fortsatt arbete för att stärka ungdomsdeltagande på alla nivåer.
Samtidigt reflekterade eleverna över att fokus kring hållbara utvecklingsmål (SDG) och utformningen av SDG-klubbar och deltagarforum hade skapats av lärare och kommun, och att input från dessa parter ansågs som mest värdefull och prioriterad. Teamet identifierade även utmaningar med att övertyga rektorer att ge utrymme för elevinflytande, då dessa ofta är försiktiga med att delegera beslutsmakt.
Även om framsteg gjorts ser teamet att det fortfarande finns utrymme för förbättringar och att en ökad överföring av makt till unga människor är viktig för att främja en ännu mer inkluderande och demokratisk skolmiljö.
Arbete i Kibaha visar på möjligheterna och potentialen hos ungdomar att vara medskapare av deras egen framtid och samhällets utveckling. Genom att främja ungdomars deltagande och inflytande kan vi tillsammans arbeta för en hållbar och inkluderande framtid.