Falun och Mogale stärker ungdomsdeltagandet i sina kommuner

Falu kommun tillsammans med Mogale City i Sydafrika arbetar sedan 2021 inom ramen för ett kommunalt partnerskap på temat ungdomsinflytande. Syftet är att utveckla och förstärka ungdomars möjligheter att vara med och påverka det som sker i sina respektive kommuner.

– Vårt mål är att skapa hållbara strukturer för ungdomsinflytande som kvarstår även efter projektets avslut, berättar Karin Perers som är internationell samordnare i Falu kommun.

Och parterna ser ut att redan ha lyckats uppnå sina mål även om projektet ännu inte avslutats.

Samarbetet mellan Falun och Mogale inleddes 2021 och avslutas under 2024. Falu kommun hade en önskan att arbeta med frågor kring ungdomsinflytande på ett annorlunda sätt och såg en möjlighet att genom ett internationellt partnerskap ta del av andras helt skilda erfarenheter för att kunna reflektera över sin egen situation och arbete. Dessutom ska Falun i enlighet med sin internationella strategi “befrämja demokratisk utveckling (… och) öppna perspektiv mot en större värld”.

Det konkreta målet i partnerskapsprojektet är att utveckla nya sätt att inkludera och delaktiggöra barn och unga i kommunens verksamheter. Och det har hittills lyckats bra!

Ungdomspanel och råd som gör ungas röster hörda

Falu kommun har tack vare detta partnerskapsprojekt etablerat en ungdomspanel vid Hälsinggårdens högstadieskola som har en stark förankring hos skolans ledning. Den består av ca 40 elever i en fysisk panel samt 135 elever i en digital panel. Panelen är för närvarande kopplad till Kultur- och fritidsnämnden och fritidsförvaltningen och kommer nu under sista projektåret att skalas upp till fler skolor och nämnder.

Panelen baseras på en forskningsanknuten metod som kallas “UNIK”. Metoden betonar vikten av representativitet bland ungdomarna som deltar. Det handlar om att få till en blandning av ungdomar från olika bostadsområden men också av metoden framtagna engagemangstyper, alltifrån samhällsintresserade till unga som upplever ett misstroende mot vuxna och politiker

Ungdomspanelen har stärkt ungdomarnas känsla av inflytande – de ser att deras idéer ger konkreta resultat vilket är ett tillitsstärkande resultat, berättar Emilia Otterstam som är social hållbarhetsstrateg i Falu kommun och även projektledare i partnerskapsprojektet.

För tjänstepersoner och politiker har det blivit tydligt att de behöver ungdomarnas inspel på frågor, för de får svar som annars inte hade kommit fram. Det har också resulterat i att det nu är bättre beslutsunderlag både på tjänstemanna- och politiska nivå när ungdomspanelens svar beaktas.

Faluns Ungdomspanel jobbar med dialogfrågor. Förtroendevalda från kultur- och fritidsnämndens samt personal från kultur- och fritidsförvaltningen tar del av deras idéer. Foto: Emilia Otterstam

I Mogale City har ett liknande ungdomsråd – ett “student council” skapats, med två representanter från samtliga kommunala skolor, ca 30 stycken, i kommunen. Även för Mogale är representativitet bland deltagarna viktigt. Därför har man lagt kraft på att få med skolor från alla delar av kommunen, både från socioekonomiskt starka områden till socioekonomiskt svaga.
I augusti hölls det fösta mötet vilket öppnades under högtidliga former. Nu pågår en formalisering av alla styrdokument som rör ungdomsrådet.

Förhoppningen är att ungdomsrådet ska utveckla projekt tillsammans med ideella organisationer för att driva lokal förändring. En stark samverkan har skapats med Johannesburgs Student Council. För Mogales del handlar det nu om att stabilisera strukturen för sitt ungdomsråd och utveckla dess verksamhet.

Bild från öppnandet av Mogale Youth Council och deras nya styrelse. Foto: Falu kommun

Stärkt tillit och ökat deltagande

Resultaten av dessa ungdomsråd har varit betydande. Ungdomarnas känsla av inflytande har ökat markant, vilket inte bara stärker tilliten till lokala myndigheter utan också förbättrar beslutsunderlaget för tjänstemän och politiker. Det ökade ungdomsdeltagandet understryker vikten av att inkludera unga människors perspektiv i kommunal planering och utveckling.

Nu på projektets sista år fokuserar de båda parterna på att ytterligare stärka och sprida dessa initiativ, för att säkerställa att ungdomsinflytandet blir en bestående del av kommunernas struktur och kultur.

”Vi vill sprida projektresultatet till alla våra skolor och och därigenom nå en representation på klassnivå, skolnivå och kommunnivå i kontakt med kommunens beslutsfattare på motsvarande nivåer. Falun och Mogale har tagit intryck av varandras fördelar, som givit ett mervärde” säger Jan E Fors, Internationella Rådets ordförande i Falu kommun och styrgruppens ordförande i projektet.

Partnerskapet mellan Falu kommun och Mogale City står som ett lysande exempel på hur internationella samarbeten kan främja lokalt ungdomsinflytande och bidra till hållbar samhällsutveckling.