Svensk partner: Region Gotland

Gotland-Berislav

The collaboration focuses on the reconstruction of Berislav after the war, with Gotland offering support to strengthen the administration and democratic institutions. The partnership also includes helping Berislav meet EU requirements for future membership, particularly in terms of institutional capacity and anti-corruption efforts. Youth engagement is key to both the reconstruction and EU integration.

Projektområde
Local economic development, innovation and livelihoods
Globala mål
8 - Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Berislav

Region Gotland och Kibaha, Tanzania

The partnership between Region Gotland and Kibaha Town Council in Tanzania have successfully been working on several projects targeting different aspects such as gender equality, Sustainable Development Goals, and Gender based violence. The new Inclusive Youth Participation in Democracy project addresses the problem of low consideration of youth opinions in all development aspects at Kibaha Town Council and therefore the main objective of the project is to increase youth inclusion and participation in the municipality. Student leaders, local politicians, and youth committees will be involved in the project implementation to raise awareness on the importance of inclusive youth participation.

Projektområde
Education
Globala mål
10 - Minskad ojämlikhet16 - Fredliga och inkluderande samhällen4 - God utbildning för alla5 - Jämställdhet
Tema
Child rights and youth participation
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Kibaha Town Council

Nya partnerskapsprojekt beviljade för 10 svenska kommuner och regioner

Tillsammans med en internationell motsvarighet har tre svenska regioner och sju kommuner, beviljats kommunala partnerskapsprojekt värda över 18 miljoner kronor av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD. De som tar del av demokratimiljonerna tillsammans med sin samarbetspart är kommunerna Dorotea, Kalix, Jönköping, Lidköping, Umeå, Växjö och Älmhult samt Region Gotland, Norrbotten och Västerbotten.

En majoritet av de beviljade projekten kommer att arbeta med ungdomars delaktighet och möjlighet till inflytande i beslut som rör dem.

“Barn och unga är vår framtid. Vi måste säkerställa att deras röster hörs och att de kan påverka. Därför är det positivt att så många av de beviljade partnerskapsprojekten vill arbeta för inkludering av barn och unga”, säger Palle Lundberg, VD för Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Projekten som är treåriga drivs inom partnerskapsamarbeten mellan svensk kommun/region och en internationell motsvarighet. Tematiken kan variera, men syftet är desamma – att stärka den lokala demokratins grundförutsättningar – delaktighet, jämställdhet, transparens och ansvarsutkrävande.

“Allt fler svenska kommuner och regioner noterar att ett internationellt partnerskapssamarbete via ICLD inte bara bidrar till positiv utveckling i de internationella projekt som kommunen deltar i, utan också ger stor nytta på hemmaplan,” säger Johan Lilja, generalsekreterare på ICLD.

Följande projekt har beviljats av ICLD:

Region Västerbotten och Homa Bay, Sydafrika – 1 Mkr
Detta projekt ska bygga kapacitet hos sjukvårdspersonal för implementeringen av policys för ungas sexuella och reproduktiva rättigheter och deras mentala hälsa samt att förbättra informationsspridning mellan hälso/sjukvårdspersonal samt öka inkludering av minoritets- och underrepresenterade grupper.  

Region Norrbotten och Kajiado, Kenya – 2,55 Mkr
Detta treåriga projekt har ett starkt fokus på mänskliga rättigheter då det centrala temat är postpartum depression /förlossningsdepression och moderns mentala hälsa i Kajiado.

Region Gotland och Kibaha, Tanzania – 1,5 Mkr
Projektet treåriga fokuserar på att öka kommunens kapacitet att inkludera ungdomar genom att engagera unga och beslutsfattande i aktiviteter för att öka deras inflytande. Projektet riktar till gymnasieskolorna i respektive kommun/region.

Dorotea Kommun och Livingstone, Zambia & City of Victoria falls, Zimbabwe – 3,32 Mkr
Detta projekt ska verka för att stärka ungas inflytande och delaktighet, hur de kan involveras i beslutsfattande samt ta fram policys om ungdomsinflytande som kan stärka kommunen. Projektet är ett trepartsprojekt.

Kalix och Masaka, Uganda – 1,5 Mkr
Projektet handlar om att barn är extra sårbara för klimatförändringar och att deras rätt att göra sin röst hörd inte tas på allvar. Projektet vill skapa trygga och säkra platser där barn och ungdomar kan bli lyssnade på och få möjlighet att påverka beslut.

Lidköping och Lusaka, Zambia – 2,15 Mkr samt 100 000 sek spridning
Projektet handlar om att stärka ungdomars rättigheter och se till att de prioriteras när beslut fattas. Det ska också öka ungdomars kunskap om mänskliga rättigheter eftersom det finns för få program som når ut till dem. Primär målgrupp är ungdomar som bor i särskilt utsatta områden och i hushåll utan någon vuxen. Ett tidigare projekt mellan partnerna beviljas även en mindre summa för spridning av resultat.

Växjö och Komuna Vhustrri, Kosovo 2,1 Mkr
Projektet ska verka för att främja samarbete mellan företag, utbildningsinstitutioner och kommunen och hjälpa unga och lokala företag att hitta rätt kompetens.

Växjö & Älmhult och JB Marks, Sydafrika 1,65 Mkr
Pågående projekt inom bland annat lokal ekonomisk utveckling och genusbaserat våld får tillskott på 1,65 Mkr.

Umeå kommun och Cape Agulhas, Sydafrika – 2,5 Mkr
Projektet vill bidra till att göra kommunen bättre på att planera och genomföra aktiviteter där ungdomar kan vara med och påverka samt att ta fram en policy för ungdomsutveckling som omfattar alla kommunens förvaltningar. Den huvudsakliga målgruppen är ungdomar i särskilt utsatta områden.

Jönköping och Berdychiv, Ukraina– 240 000 sek
Har beviljats ettårigt projekt (förberedelse) för en summa av 240 000 sek inom ramen för ICLD:s nätverk för Demokratisk resiliens

Not: Projekten har beviljats under våren 2024

Globala mål
17 - Genomförande och globalt partnerskap
Tema
Child rights and youth participation
Svensk partner
Dorotea kommunJönköpings kommunKalix kommunLidköpings kommunRegion GotlandRegion NorrbottenRegion VästerbottenUmeå kommunVäxjö KommunÄlmhults kommun
Internationell partner
BerdychivCape AgulhasCity of Victoria FallsHoma Bay CountyJB Marks Local MunicipalityKajiado County GovernmentKibaha Town CouncilKomuna VushtrriLivingstoneLusaka City Council

SDG klubbar leder till stärkt ungdomsdeltagande 

Inom ramen för partnerskapsprojektet “Together Towards Sustainable Development Goals” har tre skolor i Kibaha, Tanzania, tillsammans med Wisbygymnasiet på Gotland arbetat med att integrera FN:s hållbarhetsmål (SDGs) i skolornas undervisning och utveckling. Eleverna i Kibaha regionen har genom projektet fått en plattform att utforska och diskutera hur skolan kan bidra till att uppnå de globala målen.  

Genom att använda två olika typer av arbetsverktyg, “Ladder of Children’s Participation och Lundy’s Model”, har skolan skapat en struktur där elevernas röster hörs och deras åsikter tas på allvar. Ladder of Children’s Participation används för att bedöma graden av deltagande av barn i beslutsprocesser och har gett eleverna möjlighet att öka sitt inflytande över skolans aktiviteter och beslut. Lundy’s Model, å andra sidan, fokuserar på barns rättigheter att delta i beslutsfattande som påverkar dem och har varit en viktig del av arbetet i Kibaha. 

En av projektets centrala aspekter har varit etablerandet av så kallade SDG-klubbar där eleverna har fått en arena att utforska och diskutera hur skolan kan bidra till att uppnå dessa globala mål. Genom analyser av skolans prestationer mot globala målen och öppna diskussioner har eleverna uttryckt önskemål om förbättrad tillgång till rent dricksvatten, sanitetsfaciliteter och tryggare skolmiljöer. Dessa önskemål har sammanställts i en ansökan till ett nationellt finansieringsorgan, vilket resulterat i betydande projekt för att förbättra skolornas infrastruktur.  

SDG-klubbarna har visat sig vara effektiva plattformar för unga att utveckla och bygga idéer tillsammans. Projektet i Kibaha har beslutat om att utveckla en verktygslåda (toolbox) för att underlätta etablerandet av SDG-klubbar på andra skolor. Genom att dela erfarenheter hoppas man kunna sprida modellen och stärka ungdomsdeltagandet i andra områden.  

Lärdomar för framtiden 

En av de mest betydelsefulla insikterna från detta arbete är betydelsen av att inkludera barn och unga i beslutsprocessen som rör dem. Genom att skapa säkra och inkluderande forum för barnens deltagande har man sett hur deras förslag och åsikter har blivit uppmärksammade och omhändertagna av beslutsfattare. Trots framgångarna har det också funnits utmaningar, särskilt i att övertyga skolledare att ge utrymme för elevinflytande, vilket visar på behovet av fortsatt arbete för att stärka ungdomsdeltagande på alla nivåer.  

Samtidigt reflekterade eleverna över att fokus kring hållbara utvecklingsmål (SDG) och utformningen av SDG-klubbar och deltagarforum hade skapats av lärare och kommun, och att input från dessa parter ansågs som mest värdefull och prioriterad. Teamet identifierade även utmaningar med att övertyga rektorer att ge utrymme för elevinflytande, då dessa ofta är försiktiga med att delegera beslutsmakt.

Även om framsteg gjorts ser teamet att det fortfarande finns utrymme för förbättringar och att en ökad överföring av makt till unga människor är viktig för att främja en ännu mer inkluderande och demokratisk skolmiljö. 

Arbete i Kibaha visar på möjligheterna och potentialen hos ungdomar att vara medskapare av deras egen framtid och samhällets utveckling. Genom att främja ungdomars deltagande och inflytande kan vi tillsammans arbeta för en hållbar och inkluderande framtid. 

Tema
Child rights and youth participation
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Kibaha Town Council

Första partnerskapsmötet mellan svenska och ukrainska kommuner

Viljan hos svenska kommuner och regioner att stödja, stärka och bygga upp det ukrainska lokalsamhället är stor. 12 svenska kommuner och regioner har valt att via ICLD ingå partnerskap med en ukrainsk motsvarighet. Nu möts de för första gången “på riktigt”!

– Detta är en dag att minnas, där lokal demokrati som motståndskraft står i fokus, säger Jim Enström, programhandläggare på ICLD.

Det är 75 deltagare från Sverige och från Ukraina som samlas för att för första gången mötas IRL. Det sker inom ramen för ICLD:s partnerskapsnätverk “Demokratisk resiliens” – med demokrati som motståndskraft – som parterna nu träffas. Nätverksmötet äger rum i Sarajevo.

Under konferensen får deltagarna bland annat fördjupning i ämnen som deltagande demokrati, mänskliga rättigheter, korruption och decentralisering. Parterna fick även stöttning inför sina kommande projektansökningar.

Kalmar och Poltava är en av de partnerskapen som ingår i nätverket för demokratisk resiliens. Kommunalrådet i Kalmar, Erik Ciardi, ser att det båda kommunerna har en hel del saker gemensamt. Båda är en universitetsstad, har mycket jordbruk och den gröna näringen är viktig för dem båda.

”Kalmar hoppas kunna stärka den lokala demokratin och förutsättningarna i Poltava samtidigt som de kan ge oss mycket kunskap i frågor som handlar om beredskap och krishantering. Genom vårt partnerskap kan vi bidra och lära av varandra, stärka våra samhällen och växa tillsammans,” säger Erik Ciardi.

Följande kommuner/region ingår partnerskap med ukrainsk motsvarighet

Falu kommun och Kolomyia

Region Gotland och Berislav

Höör kommun och Kopychynitsi

Jönköpings kommun och Berdychiv

Kalmar kommun och Poltava

Karlskrona kommun och Chortkiv

Lidingö stad och Slavuta

Piteå kommun och Lutsk

Ronneby kommun och Ternopil

Umeå kommun och Cherson

Västerås stad och Shatsk

Växjö kommun och Kalush

Med demokrati som motståndskraft – svenska & ukrainska kommuner i partnerskap

Globala mål
16 - Fredliga och inkluderande samhällen17 - Genomförande och globalt partnerskap
Tema
Human Rights
Svensk partner
Falu kommunHöör kommunKalmar kommunKarlskrona kommunLidingö stadPiteå kommunRegion Gotlandronneby kommunUmeå kommunVästerås StadVäxjö Kommun
Internationell partner
BerdychivBerislavChersonCity of ChortkivKalushKolomyiaKopychynitsiLutskPoltavaShatskSlavutaTernopil

Demokratimiljoner till kommuner och regioner

Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, beviljar sammanlagt 7,3 miljoner kronor till tre svenska kommuner och en region för deras demokratiprojekt tillsammans med en internationell partnerkommun. Det är Växjö, Kalix, Lycksele och Gotland som får ta del av pengarna.

Följande kommuner och region har fått sina partnerskapsprojekt beviljade:

  • Växjö kommun ska tillsammans med kommunen JB Marks i Sydafrika samarbeta i ett projekt där medborgarna tydligare ska involveras i stadsplaneringen. Kvinnor, barn och låginkomsttagare är prioriterade målgrupper i projektet. Växjö kommun beviljas 1,5 miljoner SEK för ett treårigt projekt. Läs mer
  • Kalix kommun tillsammans med kommunen Masaka i Uganda ska arbeta i ett treårigt projekt där fokus ligger på att öka barn och ungas samhällsengagemang, men också öka föräldrars involvering. Syftet är att minska hemmasittande och psykisk ohälsa. Växjö kommun beviljas 2,55 miljoner SEK. Läs mer
  • Lycksele kommun får ytterligare 700 000 SEK till sitt befintliga projekt med Homa Bay i Kenya som arbetar för en långsiktig och hållbar vatten- och avfallshantering. Läs mer
  • Region Gotland ska tillsammans med sin partnerkommun Kibaha i Tanzania arbeta i ett treårigt projekt som motverkar könsbaserat våld, gender based violence. Region Gotland beviljas 1,5 miljoner SEK. Läs mer

– Det kan inte understrykas nog hur viktigt det är att involvera medborgare i centrala frågor inom kommunernas arbete, exempelvis inom stadsplanering, jämställdhet och ungdomsinflytande. Det är en grundbult för den lokala demokratin. Därför är vi glada att kunna bevilja partnerskapsprojekt som bidrar till detta!

Johan Lilja, generalsekreterare ICLD

Under oktober beviljade ICLD även medel till partnerskapsamarbeten mellan Västerås – Gabarone, Botswana och Falkenberg tillsammans med  Sundays River Valley och distriktet Sarah Baartman i Sydafrika.

Om Kommunala partnerskap

Ett kommunalt partnerskap är ett internationellt samarbete och erfarenhetsutbyte som stärker den lokala demokratiutvecklingen i den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen.

Kommunala partnerskap ger svenska kommuner och regioner möjlighet att bidra till att stärka demokratiutveckling och mänskliga rättigheter i en annan del av världen. Läs mer om kommunala partnerskap.

Globala mål
17 - Genomförande och globalt partnerskap
Svensk partner
Kalix kommunLycksele kommunRegion GotlandVäxjö Kommun
Internationell partner
Homa BayJB Marks Local MunicipalityKibaha Town CouncilMasaka District Local Government Council
Etiketter
beviljade partnerskapsprojekt, demokratiprojekt, kommunala partnerskap,

Region Gotland and Kibaha Town Council

Project: Together against Gender Based Violence

The project focuses on tackling gender-based violence (GBV) in Kibaha and Region Gotland with a specific focus on societal cooperation to address this urgent concern. It aims to enhance knowledge and implementation of national strategies, identifying gaps in gender desks and administrative levels at the village level in Kibaha. Key steps include developing a GBV training manual and educating residents on reporting incidents and accessing support.


The recent data from Tanzania highlights concerning rates of violence against girls and women, with nearly 30% of girls experiencing sexual violence before the age of 18. The National Five-Year Development Plan of Tanzania aims to combat gender-based violence (GBV) and violence against children (VAC) across 184 councils, including Kibaha Town Council (KTC). In KTC, data from 2020/21 to 2022/23 reveals a significant increase in GBV cases, including physical violence, psychological abuse, sexual assaults, and child abandonment. Instances of psychological abuse rose from 270 (2020) to 460 (2022), while reported sexual and gender-based violence cases increased from 92 (2020) to 300 (2022). Child abandonment cases also surged from 165 (2020) to 218 (2022). These alarming statistics signify a grave violation of human and child rights as outlined in international covenants.

In response, KTC and the Kibaha Education Centre (KEC) propose an awareness campaign titled “An Awareness Campaign to fight Gender Based Violence across Kibaha Town Council.” The initiative aims to address and mitigate the escalating GBV issues within Kibaha, aligning with national efforts outlined in Tanzania’s development plan.

Projektområde
Inclusive leadership and governance
Globala mål
5 - Jämställdhet
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Kibaha Town Council

Region Gotland and Kibaha, Tanzania

Together Towards Sustainable Development Goals

The project aim is to create awareness and engagement on the Global Goals among students and stakeholders in secondary schools in Kibaha and on Gotland. The method will be to analyse strengths and weaknesses together in a dialogue based process in both organisations. Then an action plan on how to implement the work towards Sustainable Development Goals in teaching in two schools in Kibaha and Wisbygymnasiet. By creating awareness among students of the connection between local and global, the contribution from schools in the work toward SDG:s will increase.

Projektområde
Education
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Kibaha Town Council

Gotland and Kibaha, Tanzania

Project: Gender Equity project

This project’s aims at reducing gender inequality in decision making bodies in Kibaha Education Center and Kibaha Town Council.

Through the problem analysis a high level of gender inequality was revealed. The definition of Decision-making bodies in this application is politicians and management at different levels from street leaders all the way up to full council. Some of the causes of this this problem consists of lack of awareness in Decision-making bodies on gender equality, lack och self-confidence among women, absence of gender-based budgeting at local level and ineffective implementation of gender mainstreaming policy at a local level.

The intermediate objectives of this project are: Decision-making bodies awareness and education on gender balance enhanced, self confidence among women boosted, gender education among men enhanced, policy on gender mainstreaming at local level effectively implemented, experts of gender education and gender mainstreaming produced, gender based budgeting at Kibaha Town Council enhanced.

Some of the indicators to capture these intermediate objectives are: number of gender awareness workshops conducted, percentage of women empowered for self-confidence (self assessment), the amount of budget allocated for gender activities at the municipal level. This project is planned to run for three years from 2019 until 2022.

Projektområde
Inclusive leadership and governance
Globala mål
5 - Jämställdhet
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Kibaha Town Council

Zmijivka – Pilot village in a period of transition 2017 – 2020

The background is that in 1930 Gotland receive the majority of the returning Swedes from Gammalsvenskbyn in Ukraine, after they arrived in Sweden in 1929. The Swedish villagers have been a very substantial part of Gotland since. After Ukraine’s liberation in 1991 written a twinning agreement between the Municipality of Gotland and Gammalsvenskby 2001. Since July 1, 2016 are two ongoing ICLD funded projects focusing on democracy and agriculture.

In the Ukrainian village called Zmijivka now, it has about 2,400 inhabitants today. Most live on self-agricultural. The standard of living equivalent to about 50 years behind in development compared to Gotland. Tourism is alongside agriculture is the dominant economic sector. It has since Ukraine’s liberation from and to have been a pretty important source of income for the village.

The main objective of the project is to Zmijivka begin the journey towards becoming a pilot-village in times of change within the community. It should be done by bysovjeten working actively to develop both the democratic decision-making bodies/processes and local businesses.

Berislav municipality, which consists of 29 villages which Zmijivka is one, is currently facing a local government. It can best be likened to large municipal reform in Sweden in 1952. The individual villages will be merged into three municipal centers, or will all power centralized in the only city that exists, Berislav.

Today there is no collaboration between business stakeholders in Zmijivka. There is also no democratic platform/agencies where business opportunities can be lifted. The lack of democratic work and capacity is palpable.

Projektområde
Inclusive leadership and governance
Svensk partner
Region Gotland
Internationell partner
Zmijivka Mayor