Artiklar

Kunskap från kommunala partnerskap hjälper Sydafrika i Coronatider

Lärdomar och metoder från kommunala partnerskap är värdefulla i Coronakrisen. Det visar J.B Marks kommun i Sydafrika ett tydligt exempel på. Genom sitt partnerskap med Växjö har man fått verktyg för att samarbeta i kris mellan politisk opposition och majoritet, vilket gör att kommunen snabbt har kunnat agera handlingskraftigt för att minska spridningen av Covid-19.

Kommunala partnerskap gör skillnad i kampen mot Corona i Indonesien

Kunskaper och utvecklade arbetsmetoder från det kommunala partnerskapet mellan Region Västerbotten och Yogyakarta används idag för att kommunicera om Covid-19 i Indonesien. - Fantastisk att se hur ICLD:s internationella samarbetsform kommunala partnerskap bidrar till den globala bekämpningen av virusspridningen, säger Johan Lilja, generalsekreterare på ICLD.

Lokal demokrati behövs i en tid av pandemi

I tider som dessa, när hela världen är drabbad, behöver vi göra vad vi kan för att hindra spridningen av Coronaviruset, Covid-19. Ett virus känner inga gränser, utan rör sig från en person till en annan. Därför är det som sker lokalt helt avgörande för att stoppa spridningen globalt. Det är en kombination av stolthet och …

Härryda implementerar barnkonventionen med inspiration från Homa Bay

Härryda kommun och Homa Bay County i Kenya har implementerat barnkonventionen lokalt genom att främja barn och ungas rättigheter och möjliggöra delaktighet i den lokala demokratin.

ICLD skapar möjligheter för ungdomsinflytande

– Det är en utmaning för oss att nå ut till ungdomarna men genom detta projekt har vi fått nya insikter att ta med i vårt fortsatta arbete, säger Axel Josefsson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Det kommunala partnerskapet mellan Göteborg stad och Nelson Mandela Bay har pågått i över 20 år. En rad olika projekt …

Dags att ansöka om Kommunalt Partnerskap

Kommunala partnerskap är en Sida finansierad samarbetsform där en kommun eller region i Sverige identifierar en liknande utmaning tillsammans med en motsvarighet i något av de 19 möjliga samarbetsländerna inom programmets riktlinjer. Partnerskapet ska bidra till utveckling av väl fungerande och demokratiska, lokala myndigheter både i samarbetsländerna och Sverige. Fram till den 15 mars är ansökningsomgången öppen.

Praktik

Är du intresserad av lokal demokrati, internationell utveckling eller mänskliga rättigheter? Då är du välkommen att söka praktikplats på vårt huvudkontor i Visby. Sök genom FUF:s Praktikantprogram innan 23 februari och få chansen att jobba med oss.

Sex miljoner till forskning för att stärka lokal demokrati

ICLD har nyligen delat ut sex stipendier på en miljon kronor var till forskningsprojekt med syfte att stärka lokal demokrati. Projekten startar våren 2020 och pågår i 18 månader.

Hjältar inom lokal demokrati

I en serie av personporträtt lyfter vi fram personer som spelar en betydande roll för utvecklingen av lokal demokrati där de bor.

Tjugo år av partnerskap – Göteborg & Nelson Mandela Bay

I år firar Göteborg stad och Nelson Mandela Bay 20 år av partnerskap. Det är ett av de längsta partnerskapen inom ICLD och inom ramen för samarbetet har parterna genomfört ett dussintals projekt. Att ha ett partnerskap under så lång tid innebär en rad fördelar och ICLD uppmuntrar till långsiktiga partnerskap. De fördelar som kommer …