Stödet, omtanken och hjälpen från varje partnerstad är oerhört viktigt

ICLD har både partnerskap, utbildningsprogram och forskning kopplat till- och med deltagare och forskare från Ukraina. Vi är djupt berörda av kriget och i den mån det går försöker vi ha kontakt och uppdatera oss om den aktuella situationen. Den 24 mars arrangerade ICLD även ett seminarium med deltagare från och i Ukraina, för att diskutera och visa på de lokala myndigheternas aktuella och viktiga situation.

”Stödet, omtanken och hjälpen från varje partnerstad är oerhört viktigt för oss i denna svåra tid i Ukraina” säger Kristina Levytska, biträdande direktör för avd. humanitär politik i kommunen Kamianets-Podilskyi i Ukraina, till tidningen Dagens Samhälle.

Det är Mariestads kommun som sedan några år tillbaka har ett kommunalt partnerskap, med kommunen Kamianets-Podilskyi i sydvästra Ukraina. Kommunen har hittills varit förskonad från kriget men sirener ljuder ofta och befolkningen måste gömma sig i skyddsrum. Partnerskapet som även har en tredje part – en kommun i Litauen, fokuserar på hållbarhet och energilösningar, bland annat genom ett projekt där gymnasieskolor i de tre samverkande kommunerna studerar solcellsdriven vätgasproduktion.
I dagsläget är det naturligtvis mycket svårt att kunna genomföra något inom partnerskapet.

”Vi har många gemensamma projekt med Mariestad stad – och vi kommer definitivt att fortsätta genomföra dem efter vår seger!” säger Kristina Levytska till Dagens Samhälle.

Kristina deltog i ett panelsamtal med kommunföreträdare, forskare m.fl. från och i Ukraina som ICLD arrangerade den 24 mars.

Webinarium om aktuell situation för lokala myndigheter i Ukraina

I samma seminarium deltog även Mariia Tyshchenko, ICLD mentor från Ukraina.

Mariia lyckades nyligen ta sig från Ukraina till Malmö tillsammans med en grupp av 43 personer med funktionsvariationer. De får nu hjälp och stöd av Malmö stad universitetet samt den lokala föreningen FIFH Malmö (parasport).

Each of us should do what we can to save lives right now” säger hon.

Moderator i seminariet var forskaren Tymofii Brik i Kiev som samarbetat med ICLD tidigare. I en radiointervju med SR Gotland inför seminariet beskriver Tymofii hur de “vill bevara det som finns kvar och samtidigt göra planer för att bygga upp allt som kriget förstört”

Lyssna på Mariia, Kristina och Tymofii som tillsammans med andra ukrainska panelister deltog i vårt webinarium:”Local Governments in Ukraine: constraints and opportunities for peace and democracy.”: