Miss President av Kenya och demokratihjälte

Att vidga sina nätverk är viktigt för alla politiker – men det är extra viktigt för kvinnor som är politiker. Det anser den kenyanska regionpolitikern Nereah Amondi Oketch som också deltar i ICLD:s ”Women’s Political Leadership Programme”. Idag är hon en av de mest lysande stjärnorna bland Kenyas unga kvinnliga politiker, efter sin seger härom året i “Ms President of Kenya”. Nereah ingår i vår serie ”Hjältar inom lokal demokrati.

Det var frivilligorganisationen Media Focus on Africa som ordnade en underhållningstävlingen ”Ms President of Kenya” som i 26 veckor lockade 3,5 miljoner tittare i veckan. Tittarnas uppgift var att utse den mest lämpade kvinnan att bli ”Ms President of Kenya” – och de valde tills slut Nereah Amondi Oketch från Homa Bay vid Victoriasjöns östra strand.

– Jag blev så stolt, säger hon. Tänk att så många trodde på mig som en ledare!

De var 500 tävlande från början och allteftersom blev kandidater bortröstade. Mot slutet var konkurrensen stenhård: De grillades i frågor om regerande och diplomati och de fick delta en ”presidentvalsdebatt” inför miljontals tittare. Nereah Amondi Oketch var gravid med sitt femte barn under ”valkampanjen”, något som hon vände till sin fördel:

– Jag ville visa att gravida kvinnor är kompetenta och starka och med en förmåga att få saker gjorda. Jag sa att det var jag som kampanjade, inte min graviditet.

I provinsparlamentet är hon invald för det liberala partiet. Nu hoppas hon att tävlingssegern också ska ge hennes arbete i regionen uppmärksamhet. Hon driver bland annat projekt mot våld i nära relationer, för minskad fattigdom och för större inflytande för kvinnor i samhället.

Tävlingen gav henne nya kontakter och nya nätverk som kan stötta henne i arbetet. Tack vare stöd från sin partiledare Raila Odinga har hon också kommit med i Africa Liberal Network’s Women Leadership Programme.

– Jag tror att det är extra viktigt för kvinnliga politiker att skaffa sig stora nätverk i olika delar av samhället. Kvinnor i maktpositioner tillhör fortfarande undantagen, vi måste kämpa för att få inflytande. Männen får det mer naturligt.

Genom att nu också delta i ICLD:s ledarskapsprogram för kvinnor hoppas hon få ett större internationellt nätverk. Hon är en av de ca 20 kvinnor som är antagna till programmet. De kommer i första hand från andra länder i Afrika och från Östeuropa. De har haft ett inledande digitalt möte och till hösten är förhoppningen att de kan träffas i Sverige. Nereah ser fram emot att lära känna de andra deltagarna och att få en svensk mentor att bolla idéer med kring politiskt ledaskap.

Vad hoppas du mer få ut av ICLD:s ledarskapsprogram?

– Jag vill gärna få feedback på det jobb jag gör här i Kenya, jag vill höra om deras idéer kring hur man får fler kvinnor att engagera sig i politiken, säger Nereah.

Vilket stöd får du idag från andra kvinnliga politiker i Kenya

– Inte mycket! Konkurrensen är hård, även inom det egna partiet, jag skulle gärna se att vi samarbetade mer. Jag får faktiskt mer stöd från männen i politiken!

Hennes strategi är att vara en lite annorlunda politiker än flertalet av konkurrenterna

– Politiker i Kenya befinner sig ofta långt från medborgarna, fast på sina kontor. Jag vill inte vara en sådan politiker, jag vill vara ute bland folk mycket mer, jag vill att de ska kunna nå mig, prata med mig.

Tidigare i år arrangerade hon ett möte utomhus för att uppmärksamma den psykiska ohälsa som ökat i coronans spår.

Nereah Amondi Oketch berättar att hon ofta besöker kvinnor på deras arbetsplatser, i deras hem, ja hon har rentav sovit över hos människor ibland.

– Jag vill lära känna dem, visa dem att en kvinna kan bli vald, att en kvinna kan göra skillnad.

De största hindren för kvinnor att engagera sig politiskt

Nereah berättar att många fortfarande tycker att en kvinna inte har något där att göra, att det är moraliskt förkastligt. De tycker tvärtom att hon bör kontrolleras av sin man, sin familj eller rentav sin klan.

Hennes föräldrars äktenskap föll på att hennes pappa inte tyckte om när mamman gjorde en egen yrkeskarriär. Hennes egen man har varit ett enormt stöd, både när hon utbildade sig till revisor och när hon gick in i politiken.

Han har tagit hand om våra barn på ett sätt som är ovanligt bland män i Kenya, säger Nereah.

Men svärföräldrarna var skeptiska till en början när de märkte vilka ambitioner hon hade.

– De sa till min man att göra mig gravid, för då skulle jag stanna i huset. Men den taktiken fungerade ju inte så bra, säger hon och skrattar.

En av hennes egna förebilder var regionens första invalda kvinnliga politiker, en kvinna som gav henne ett viktigt råd för hur hon kunde kombinera livet som småbarnsmamma och politiker:

“Dina barn kommer att bli besvikna när du är borta kväll efter kväll, sa hon. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt få dem att förstå varför du gör det du gör, ta med dem i ditt arbete när det är möjligt.”

Detta har nereah lyckats med till slut: hennes två vuxna döttrar är nu aktiva i hennes politiska kampanjer.

– De har förstått hur viktigt mitt arbete är, de vill vara med och arbeta för samma mål som jag!

Döttrarna kommer att vara med och arbeta för hennes nästa stora politiska mål: en plats i det nationella parlamentet vid valet 2022.

Om vår serie Hjältar inom lokal demokrati

Kön eller status spelar ingen roll det viktiga är att personen får demokratiska värden att leva och inspirera andra. De kan ha tagit sig igenom besvärliga situationer – men aldrig backat från demokratins frontlinje. Och de har alla en personlig historia att berätta. De har också varit eller är en del av vår verksamhet.
Läs tidigare porträtt