Svensk partner: Falu kommun

Första partnerskapsmötet mellan svenska och ukrainska kommuner

Viljan hos svenska kommuner och regioner att stödja, stärka och bygga upp det ukrainska lokalsamhället är stor. 12 svenska kommuner och regioner har valt att via ICLD ingå partnerskap med en ukrainsk motsvarighet. Nu möts de för första gången “på riktigt”!

– Detta är en dag att minnas, där lokal demokrati som motståndskraft står i fokus, säger Jim Enström, programhandläggare på ICLD.

Det är 75 deltagare från Sverige och från Ukraina som samlas för att för första gången mötas IRL. Det sker inom ramen för ICLD:s partnerskapsnätverk “Demokratisk resiliens” – med demokrati som motståndskraft – som parterna nu träffas. Nätverksmötet äger rum i Sarajevo.

Under konferensen får deltagarna bland annat fördjupning i ämnen som deltagande demokrati, mänskliga rättigheter, korruption och decentralisering. Parterna fick även stöttning inför sina kommande projektansökningar.

Kalmar och Poltava är en av de partnerskapen som ingår i nätverket för demokratisk resiliens. Kommunalrådet i Kalmar, Erik Ciardi, ser att det båda kommunerna har en hel del saker gemensamt. Båda är en universitetsstad, har mycket jordbruk och den gröna näringen är viktig för dem båda.

”Kalmar hoppas kunna stärka den lokala demokratin och förutsättningarna i Poltava samtidigt som de kan ge oss mycket kunskap i frågor som handlar om beredskap och krishantering. Genom vårt partnerskap kan vi bidra och lära av varandra, stärka våra samhällen och växa tillsammans,” säger Erik Ciardi.

Följande kommuner/region ingår partnerskap med ukrainsk motsvarighet

Falu kommun och Kolomyia

Region Gotland och Berislav

Höör kommun och Kopychynitsi

Jönköpings kommun och Berdychiv

Kalmar kommun och Poltava

Karlskrona kommun och Chortkiv

Lidingö stad och Slavuta

Piteå kommun och Lutsk

Ronneby kommun och Ternopil

Umeå kommun och Cherson

Västerås stad och Shatsk

Växjö kommun och Kalush

Med demokrati som motståndskraft – svenska & ukrainska kommuner i partnerskap

Globala mål
16 - Fredliga och inkluderande samhällen17 - Genomförande och globalt partnerskap
Tema
Human Rights
Svensk partner
Falu kommunHöör kommunKalmar kommunKarlskrona kommunLidingö stadPiteå kommunRegion Gotlandronneby kommunUmeå kommunVästerås StadVäxjö Kommun
Internationell partner
BerdychivBerislavChersonCity of ChortkivKalushKolomyiaKopychynitsiLutskPoltavaShatskSlavutaTernopil

Med demokrati som motståndskraft – svenska & ukrainska kommuner i partnerskap

Med demokrati som motståndskraft har nu sex svenska kommuner inlett sitt partnerskapsamarbete med en ukrainsk motsvarighet. Partnerskapen ingår i ICLD:s nätverk för demokratisk resiliens. Och det är fler kommuner som står på kö för att ingå i samarbete.

– Det finns en stark vilja bland svenska kommuner och regioner att bidra till att stärka kapaciteten hos de lokala myndigheterna i Ukraina, säger Johan Lilja, generalsekreterare ICLD.

ICLD lanserade strax innan jul det nya partnerskapsnätverket för demokratisk resiliens vars syfte är att gemensamt möta utmaningarna i att upprätthålla och stärka demokratiska institutioner i utmanande tider. Intresset är stort bland svenska kommuner och regioner som vill ingå partnerskap med främst ukrainska kommuner.

Följande partnerskapsamarbeten mellan en svensk och en ukrainsk kommun är nu beviljade medel av ICLD:

Falun och Kolomyia

Samarbetsområde: Tekniska tjänster och infrastruktur
Falun och Kolomyia kommer att arbeta tillsammans för att göra infrastrukturen mer jämlik och tillgänglig för alla. Fokus kommer att ligga på vattenförsörjning och avfallshantering. Syftet är att bygga starka och hållbara system som står emot kriser.

Karlskrona och Chortkiv

Samarbetsområde: Utbildning
Karlskrona och Chortkiv fokuserar på att göra utbildningssystemet bättre och mer demokratiskt. Chortkiv vill utveckla sitt sätt att undervisa för att ge både unga och äldre bättre möjligheter.

Lidingö och Slavuta

Samarbetsområde: Utbildning
Lidingö och Slavuta vill minska skillnaderna i skolan och göra utbildningen lika bra för alla. De strävar efter att alla ska ha samma möjligheter att lära sig och växa, oavsett bakgrund. Genom att arbeta tillsammans hoppas de kunna fostra framtidens demokratiska medborgare som är redo att bygga en fredligare värld.

Ronneby och Ternopil

Samarbetsområde: Tekniska tjänster och infrastruktur
Ronneby och Ternopil kommer att samarbeta kring hur de förbättrar vattenhantering och andra tekniska tjänster. De delar kunskap om hur man kan vara bättre förberedd på kriser och hur man kan skydda miljön samtidigt som man ser till att alla har tillgång till rent vatten. De vill också göra sina samhällen starkare och bättre rustade för framtiden, särskilt med tanke på Ukrainas väg mot EU.

Umeå och Cherson

Samarbetsområde: Stadsplanering
Umeå och Cherson ska samarbeta tillsammans för att planera städer som är bra för alla att leva i, även efter kriget. De tittar särskilt på hur man kan göra stadsplaneringen mer jämställd och hur digital teknik kan hjälpa till att få med alla invånares åsikter. Målet är att bygga upp städer där alla känner sig välkomna och kan vara med och bestämma.

Växjö och Kalush

Samarbetsområde: Inkluderande ledarskap och styrning
Växjö och Kalush vill arbeta tillsammans för att göra ledarskap och beslutsfattande mer inkluderande. De ser särskilt på hur kriget påverkar Kalushs ekonomi och hur båda kommunerna kan förbättra sin beredskap för kriser. De vill engagera ungdomar mer i samhället och använda digital teknik för att kommunicera bättre med invånarna.

Den mitten av december hölls ett uppstartsmöte inom det nya nätverket Demokratisk resiliens som samlar partnerskapsamarbeten mellan bland annat svenska kommuner och kommuner i Ukraina.

Nätverket för demokratisk resiliens

ICLD lanserar ett nytt nätverk där temat “demokratisk resiliens” syftar till att gemensamt möta utmaningarna i att upprätthålla och stärka demokratiska institutioner i utmanande tider. Läs mer

Globala mål
16 - Fredliga och inkluderande samhällen17 - Genomförande och globalt partnerskap
Svensk partner
Falu kommunKarlskrona kommunLidingö stadronneby kommunUmeå kommunVäxjö Kommun
Internationell partner
ChersonCity of ChortkivKalushKolomyiaSlavutaTernopil
Etiketter
demokrati, Ukraina,

Falun and Kolomyia

Area of Cooperation: Enhancing Infrastructure Equality

Falun and Kolomyia are set to collaborate, enhancing infrastructure equality with a focus on social perspectives in housing and construction. They will address challenges such as aging water systems, frequent emergencies, and floods, which affect health and mobility. Mobility disparities based on social factors will be considered, particularly for women and people with disabilities. Additionally, they plan to organize local waste management for safety, especially for women and children.

This partnership is part of the ICLD network for democratic reslience

Projektområde
Technical Services and Infrastructure
Globala mål
11 - Hållbara städer och samhällen16 - Fredliga och inkluderande samhällen6 - Rent vatten och sanitet för alla
Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Kolomyia

Åtta svenska kommuner i ny satsning på mänskliga rättigheter

Åtta svenska kommuner kommer att bli del av ICLD:s fyraåriga internationella projektnätverk Kommunala partnerskap för mänskliga rättigheter. Tillsammans med åtta partnerkommuner i Södra Afrika ska de utforma varsitt projekt som ska lyfta arbetet med mänskliga rättigheter och lokal demokrati.

Den första september utlyste ICLD den nya satsningen Kommunala partnerskap för mänskliga rättigheter, som ska skapa ett nätverk av partnerskap mellan Sverige och Södra Afrika. Sex svenska kommuner har nu insänt sina ansökningar och antagits till nätverket; Falun, Bollnäs, Ovanåker, Kungsör, Piteå och Lund. Två ytterligare väntas bli klara inom kort. Dessa har alla matchats med varsin partner från antingen Sydafrika, Botswana eller Zambia.

Vi är stolta över att kunna fira internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december med att satsa på Sveriges och Södra Afrikas lokala arbete för mänskliga rättigheter och demokrati. Vår ambition är att skapa nya goda exempel och metoder på lokalt arbete med mänskliga rättigheter som kan spridas till nya kommuner.

Johan Lilja, generalsekreterare för ICLD

Samarbetet inleds med ett förberedelseår där ett treårigt projekt på ett tema relaterat till mänskliga rättigheter ska utformas och planeras. Särskilt stort intresse har funnits runt att driva projekt om inkludering av barn och unga, vilket är en särskilt aktuell fråga efter att barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020. Kommunerna har tilldelats 300 000 kr för förberedelseåret, den totala summan för alla fyra år kan komma att uppgå till närmare 3 mnkr per kommun. Medlen finansierar utbytet mellan kommunerna, så som resor och logi i samband med utbytesresor och nätverksutbildningar.

Inom nätverket kommer kommunerna som deltar att få stöd av experter på mänskliga rättigheter och forskare. ICLD kommer att arrangera gemensamma nätverksaktiviteter för alla kommuner, vilka under första året kommer att ha ett särskilt fokus på att kommunerna ska initiera samarbeten med civilsamhälle och universitet.

Svensk partner
Bollnäs kommunFalu kommunKungsör kommunLunds kommunOvanåkers kommunPiteå kommun

Falun och Mogale, South Africa

Tillsammans med kommunen Mogale City i Sydafrika driver Falun ett projekt som ska utveckla nya sätt att inkludera och delaktiggöra barn och unga i kommunens verksamheter. Samarbetet sker i ett nätverk där åtta svenska kommuner arbetar parallellt med varsin partnerkommun från Södra Afrika på ett tema relaterat till mänskliga rättigheter, så som tillgänglighet, jämställdhet eller ungas rättigheter.

Falun har en lång tradition av att arbeta med demokrati, mänskliga rättigheter och internationella relationer. Därför anser vi att det är viktigt med nära kontakt med lokalsamhället och att demokrati präglad av deltagande och transparens är ett självvalt alternativ för våra samarbetspartners.

Catharina Enhörning, ordförande i Internationella rådet i Falun.

Satsningen på Faluns projekt uppgår tillnärmare 3 mnkr över fyra år. Alla kostnader finansieras av Sida genom organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD). Falun kommer även få stöd av experter på mänskliga rättigheter från Raoul Wallenberg Institutet, som är kopplade till nätverket. Projektet med Mogale City kommer också att inkludera forskare från University of Johannesburg.

Genom att få in ett nätverk av svenska kommuner och forskning i projektet vill vi kunna öka kunskapen om hur man kan arbeta lokalt med unga, vilket kommer kunna komma till nytta för många andra kommuner också. Det känns särskilt angeläget eftersom FN:s barnkonvention blev svensk lag i år. Det ska bli spännande att samarbeta i dessa frågor med Mogale City som är en framåtsträvande kommun med stor vilja att bli bättre på att inkludera och engagera barn och unga i att påverka sin omgivning.


Karin Perérs, projektledare i Falun.


Projektområde
Inclusive leadership and governance
Globala mål
16 - Fredliga och inkluderande samhällen
Tema
Child rights and youth participationHuman Rights
Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Mogale Local Municipality

Ungdomar i Falun och Tsumeb får sina röster hörda

”Ungdomar är så stor del av befolkningen och kommer därför att vara den kraft som skapar det framtida samhället,” säger projektets samordnare från Falun, Karin Perérs.

Våren 2019 avslutades det fjärde projektet inom partnerskapet mellan Falu kommun i Sverige och Tsumeb kommun i Namibia. Partnerskapet börjades tio år sedan och sedan dess har många fina resultat nåtts i de båda kommunerna inom utbildning, avfallshantering och stadsplanering. Det sista projektet, ”Participation and voice implementation” fokuserade på ungas möjlighet till inflytande och syftade sig att hitta lösning till ett ömsesidigt problem om ungas exkludering från samhället.

”Ungdomar är så stor del av befolkningen och kommer därför att vara den kraft som skapar det framtida samhället,” säger projektets samordnare från Falun, Karin Perérs. Det är därför viktigt att ungdomar är inkluderade i samhället och deras röster är hörda. Projektets huvudmål har varit att främja ungdomars deltagande så att de kan bidra till utveckling av samhället de bor i. Och de önskade resultaten var verkligen uppnåtts: ”De har insett att deras röst är viktig, att de är många, att de behöver samarbeta för att nå sina mål och de gör det med kraft!” säger Karin som är glad över ungdomars engagemang.

Införandet av LUPP, ett verktyg som är etablerat i Sverige för att utvärdera ungas livssituation på lokal nivå, var ett av de största resultaten i Tsumeb. I praktiken är LUPP en sorts enkätundersökning som används för att öka organisationens kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter. Undersökningen ger ett underlag att använda i beslutsprocesser som rör ungdomar. Resultat som fåtts genom LUPP kan också användas för att mäta effekter av de andra insatserna som gjorts under partnerskapet. I Falun har resultaten redan visat en ökning inom ungas inflytande.

Nätverk för olika ungdomsgrupper i Tsumeb har skapats för att stärka samverkan och samarbete, många viktiga diskussioner har förts mellan unga och vuxna i kommunerna med teman som exempelvis missbruk, jämställdhet, graviditeter och HIV/AIDS. Ytterligare har olika fysiska och virtuella mötesarenor för ungas inflytande skapats, exempelvis en grupp som heter ”Born Free Group” som i dialog med Tsumeb Municipality anlagt en Ungdomspark där unga kan mötas för aktiviteter och diskussion. Det finns också planer att etablera en likande ungdomsgård som i Falun, vars syfte är särskilt stötta arbetslösa ungdomar med professionella kontakter inom utbildning, hälsa och arbetsmarknad. Elever från både Falun och Tsumeb hade även möjlighet att delta på ett ungdomsutbyte. ”Förutom att det gav dem erfarenheter för resten av livet så gav det effekten att flera av dem kom vidare i livet till jobb och studier,” säger Karin Perérs.

Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Tsumeb municipality
Etiketter
ungdomars inflytande,

Good Governance and Municipal Management Development

Democracy and democratic methods are words often used without reflected upon. What does it stand for? It´s natural that the biggest party also hold the political power, but how do they use it and how is the power divided between politicians and municipal employees. In a functioning democracy is it very important that both politicians and employees are aware of and respect each other’s roles. These questions are always current both in countries like Sweden and in new democracies like Namibia.

The aim of the project is to create a strategy for the democratic work. To define the roles and thereby create an open society where both politicians and employees can feel safe in their roles and where the public easily can find their way to the correct person.

Expected results:

  • A clear division between roles in the respective organisation and in the long run a more effective organisation.
  • An organisation that is clear to the citizens and makes it easy to know who to contact on what issues.
  • A plan of action that will be possible to follow up on and consists of quantifiable data.
Projektområde
Inclusive leadership and governance
Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Tsumeb municipality

Sustainable Waste Management

A sustainable waste disposal system in the community of Tsumeb.

The Project Objective is to increase knowledge and competency concerning a sustainable waste disposal system in the community of Tsumeb.

The project can contribute to opening new opportunities for the citizens to use their powers of influence and thereby increase their level of participation. In order to succeed with a sustainable waste disposal system, the citizens must be actively involved and willing to participate in doing their part. In order to reach that goal, one has to find ways/groups to communicate with and to increase awareness.

By working for and hopefully succeeding with the changing of the waste disposal system into a more sustainable one, the local community can show a development that benefits both the environment and – at least in a larger perspective – the economy.

Projektområde
Environment/Climate change
Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Tsumeb municipality

Education for Democracy

The project’s goal is to increase the trainers’ ability to provide and, not least of all, benefit from basic and further training via the internet.

Projektområde
Education
Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Municipality of Tsumeb

Participation and voice implementation

Through the feasibility study “Participation and voice” we have been able to identify the problem and basis for a collaborative project between the municipalities regarding democracy issues for young people. The feasibility study’s results show many similar challenges, but with different strengths of the partners.

A clear deficiency and thereby focus of the project is the municipality’s approach of creating or use the arenas for young people when dealing with regards to youth participation in society.

Subdivisions of the project have been slightly adjusted based on results and involves:

  • Participation in society. How the municipality works to get young people in work, encouraging entrepreneurship, jobs and active leisure?
  • Arenas for participation. To learn from each other arenas for dialogue and participation. In Falun there are library and youth lock where work and assignments are missing or looks different in Tsumeb. In Tsumeb are APC for spontaneous music and cultural activities and TRC (teachers Resources Centre) where experience and groundwork The project Education for Democracy can be used to more audiences.

Dialogue between policymakers and young people. The great study “loupe” is done in many places in Sweden and working is interesting to look upon. While other forms of dialogue between policymakers and young people are key areas to work with. Young people need to feel that they can influence their future and forums to make themselves heard.

Projektområde
Social care and wellbeing
Svensk partner
Falu kommun
Internationell partner
Tsumeb municipality